Ericsson: research met Japanners

ROTTERDAM, 9 OKT. De Zweedse telecomproducent Ericsson gaat samen met zijn concurrenten Nokia en Motorola deelnemen aan een Japans onderzoekscentrum dat het eerste draadloze multimediasysteem wil ontwikkelen. De grootste producent van telecomapparatuur in Europa zal volgens de Financial Times uiteindelijk zoAÀn 500 onderzoekers uitzenden.

Het onderzoekspark Yokosuka, waar uiteindelijk circa 10.000 medewerkers actief worden, gaat komende week van start. Naast de internationale inbreng nemen ook 21 Japanse ondernemingen deel aan het project.

De bedoeling is om op het gebied van draadloze multimediasystemen één wereldstandaard te ontwikkelen, zodat gebruikers overal dezelfde apparatuur kunnen gebruiken.

Vooral de huidige mobiele communicatie wordt geplaagd door het bestaan van verschillende standaarden. Zo is het met de Europese GSM-technologie nauwelijks (of in het geheel niet) mogelijk om in de Verenigde Staten of in Japan te bellen.

Het is de inzet van Ericsson om door de nieuwe, te ontwikkelen breedbandige infrastructuur mobiele telefoons uit te rusten met videotoepassingen. Ook een snel (mobiel) gebruik van Internet moet op deze manier mogelijk worden.

Het Duitse Siemens, het Franse Alcatel en het Canadese Nortel ontwikkelen momenteel een andere technologie. Etsi, het Europese instituut dat voor standaardisatie in de telecommunicatie moet zorgen, kiest later dit jaar voor één Europese standaard.