Een nieuwe leider, een nieuwe lente

TOKIO, 9 OKT. De geboorte van de Noord-Koreaanse 'Geliefde Leider' Kim Jong-il is omringd door legendes. Zijn geboorte op de heilige berg Paektu op 16 februari 1942 zou zijn omgeven door speciale natuurverschijnselen. Nu gebeurde hetzelfde, volgens het Noord-Koreaanse persbureau KCNA: “Dezer dagen bloeien de bloemen in Korea alsof het lente is. Dit wordt uitgelegd als verwelkoming van en aanmoediging voor de rooskleurige toekomst voor Korea, dat Kim Jong-il zal benoemen tot secretaris-generaal.”

In Zuid-Korea gaan historici er echter van uit dat Kim Jong-il niet op de berg Paektu is geboren maar in het aangrenzende Siberië, waar vader Kim Il-sung een verzetsgroep leidde tegen de Japanse overheersers. Kim Jong-il zèlf heeft eens gezegd: “Al die loftuitingen aan mijn adres zijn allemaal leugens.” Hij zei dat tegen een Zuid-Koreaanse filmregisseur die van 1978 tot 1986 in Noord-Korea werd vastgehouden.

De vele vragen rond de persoonlijkheid van Kim Jong-il worden mede in stand gehouden door zijn openbare stilzwijgen. Hij zou deze houding volhouden om zijn charisma te vergroten. Kim Jong-ils onbekendheid in het buitenland - hij heeft alleen ooit China bezocht - heeft echter ook geleid tot speculaties over zijn gezondheid en geestelijke vermogens. Op film zijn voorzover bekend slechts enkele seconden vastgelegd van een sprekende Kim Jong-il. Enkele andere gerapporteerde uitspraken van Kim: “Ik ben dankbaar voor de condoleances van president Clinton wegens het overlijden van mijn vader [president Kim Il-sung]. Ik verheug me op de dag dat ik Clinton kan ontmoeten.” (juli 1994, tegen de bezoekende president van de Zuid-Koreaanse krant Segye Ilbo).

“Het ineenstorten van het socialisme in veel landen is geen nederlaag van het socialisme als wetenschap, het betekent het failliet van het socialisme dat door opportunisme is gedegenereerd.” (in een essay gepubliceerd op 1 november 1994).