Déjà vu

In NRC Handelsblad van 27 september was in de serie 'déjà vu' een foto afgedrukt, waarop twee mannen in het uniform van de New York Yankees waren afgebeeld. Het onderschrift meldde dat het hier ging om Babe Ruth en zijn ploeggenoot Gary Cooper. Het zit iets anders.

Babe Ruth was een legendarisch honkballer, Gary Cooper een legendarisch acteur. De foto is hoogstwaarschijnlijk genomen op de opnameset voor de film 'The Pride of The Yankees', een film uit 1942 en een van de mooiste 'tearjerkers' uit de filmgeschiedenis. De film is een biografie over het leven van de jong gestorven Lou Gehrig, een andere honkballegende. In deze film speelt Gary Cooper de hoofdrol als Lou Gehrig, Babe Ruth speelt in een kleine bijrol zichzelf. Bij mijn weten heeft Gary Cooper nooit professioneel honkbal gespeeld.