Damrak omlaag na waarschuwing uit VS

AMSTERDAM, 9 OKT. De Amsterdamse effectenbeurs was vanochtend in de ban van een aantal negatieve signalen uit de Verenigde Staten. De dollar noteerde lager en Wall Street eindigde gisteren een dikke tachtig punten in de min. De Amsterdamse beursindex AEX opende fors lager om zich later enigszins te herstellen. De AEX stond na het middaguur op 937,76, 7,33 lager.

Ook op het Damrak galmden de waarschuwende woorden vanochtend na van Alan Greenspan, de president van de Amerikaanse banken (Fed), over de Amerikaanse economie. De AEX-index opende dan ook meteen 7,02 punten lager, kwam halverwege de ochtend terecht op een verlies van meer dan 15 punten, waarna een voorzichtig herstel volgde.

De beurzen in de rest van Europa vertoonden hetzelfde sombere beeld als Amsterdam: de Londense FTSE-index opende 0,6 procent lager, de Parijse CAC-40 0,75 procent. In Frankfurt verloor de DAX-index zelfs 2,3 procent.

In Amsterdam trokken de koersen aan het eind van de ochtend wat aan door orders vanuit de Optiebeurs. Short-posities konden vanochtend goedkoop worden gedekt. De meeste hoofdfondsen gingen omlaag. De financiële waarden kregen de grootste klappen. ABN Amro moest negen dubbeltjes prijsgeven op 41,90, ING ging 1,60 omlaag op 94,60 en Aegon kalfde 1,30 af tot 165,70. Ook dollargevoelige fondsen kregen klappen. Hunter-Douglas spande daarbij de kroon met een verlies van twee gulden op 87 gulden. Hoogovens zakte 2,80 tot 123,20. De enige aandelen die nog wat wonnen waren Van Ommeren DSM en ASM Lithography. Maar dat ging veelal om enkele dubbeltjes.

De Amerikaanse dollar noteerde vanochtend lager onder invloed van speculaties over een renteverhoging in Duitsland. Op de wisselmarkt in Amsterdam noteerde de dollar 1,9720 gulden tegen een slotkoers van 1,9780 gisteren

NEW YORK De effectenbeurs van New York was gisteren geheel in de ban van Alan Greenspan, de president van de Amerikaanse centrale-banken. De Dow Jones-index van de dertig grote fondsen zakte met 83,25 punten tot 8095,06. De daling deed zich voor nadat Greenspan had gezegd het niet reëel te vinden dat de grote koersstijgingen van de afgelopen tijd zullen voortduren.

Greenspan waarschuwde er verder voor dat de Amerikaanse economie op een “onhoudbaar spoor” zit en dat er wellicht een loongolf in aantocht is. Zijn opmerkingen werden uitgelegd als een voorbode van een renteverhoging. De obligaties doken omlaag en namen de aandelenkoersen mee, wat de index even op een verlies van dik honderd punten zette.

Veel beleggers verkochten hun stukken. De druk raakte gaande de handel wel van de ketel, want de beursindex zakte eigenlijk niet veel verder meer dan het peil dat kort na Greenspans woorden was bereikt. Tegen het slot van de handel werd het verlies van de beursindex allengs kleiner. Volgens sommige handelaren heeft de bankpresident eigenlijk niets nieuws gezegd en werd de gelegenheid aangegrepen om winst te nemen.

TOKIO De effectenbeurs in Tokio ging vandaag eveneens omlaag onder invloed van de koersverliezen op Wall Street gisteren. De Nikkei-index daalde met 242,26 punten (1,37 procent) tot 17.376,92. Dat kwam mede door winstnemingen met het oog op het lange weekeinde. De financiële markten in Japan blijven morgen gesloten wegens een feestdag.