Boeken

INTERIEURS

Caroline Quartermaine wordt ingeleid als een jonge, veelbelovende ontwerpster van meubelen, stoffen, collages en tafelgerei. In haar korte carière heeft zij voor bedrijven en beroemdheden gewerkt waarvan menig collega zal blijven dromen: Joseph, Dolce & Cabbana, Louis Vuitton, Mont Blanc en Donna Karan. Toch zijn deze namen geen garantie voor een interessante publicatie. Het boek is een verzameling prachtig gedrukte, zeer esthetische foto's van stoelen, deuren, fragmenten van trapleuningen en andere details van interieurs, zonder enige samenhang of informatieve waarde. De tekst heeft een hoog marketing-gehalte, maar geeft geen informatie over kosten of herkomst van de materialen. Het boek is eigenlijk een goed verzorgde sollicitatie portefolio. Aardig voor op de salontafel.

*Carolyn Quartermaine, Interieur in kleur. Foto's Jacques Dirand, tekst Kate Constable. Uitg. Terra ƒ 89. ISBN 90 6255 747 3

NIEUWE TUINEN

Tuinboeken zijn meestal om naar te kijken en niet om in te lezen. Bij dit boek is dat omgekeerd. Michael King is ervan overtuigd dat we aan de vooravond staan van een Nieuwe Europese Tuinbeweging en probeert dat met een aantal voorbeelden aan te tonen. Hij schrijft intelligent en enthousiasmerend en je zou hem haast geloven, als de illustraties de tekst niet tegenspraken. Het werk van sommige besproken tuinarchitecten is weliswaar vernieuwend, maar van de meeste foto's straalt de oubolligheid je tegemoet. 'Een interessante hoek op de kwekerij', luidt het bijschrift bij een foto van een omgevallen olijfpot op de kwekerij van Anja Maubach. Uit Duitsland zal de Grote Vernieuwing niet komen. Eerder uit de USA, misschien, waar James van Sweden en Wolfgang Oehme tuinen met allure ontwerpen, of uit Parijs, waar Gilles Clement met het Parc André Citron een verpletterend modern ontwerp heeft neergezet.

*Nieuwe bloemen - Nieuwe tuinen. Michael King m.m.v. Piet Oudolf en Henk Gerritsen. Uitg. Terra ƒ 49,90. ISBN 90 6255 759 7

VULPENNEN

Voor beginnende en gevorderde vulpenverzamelaars heeft Alexander Crum Ewing The Fountain Pen, A collectors companion samengesteld. De auteur is hoofd van de afdeling verzamelingen van het Londense veilinghuis Bonhams dat jaarlijks vulpenveilingen organiseert. Hij is er in geslaagd de geschiedenis van de vulpen beknopt en helder uit de doeken te doen en de belangrijkste fabrikanten overzichtelijk te rubriceren, wat praktisch is bij de jacht op dat ene exemplaar dat nog aan de collectie ontbreekt. Het boekje past in de zak van het colbert waardoor de handen vrij blijven om het begeerde schrijfgerei op kwaliteit te toetsen. Een onmisbaar naslagwerk voor vulpenverzamelaars.

*The Fountain Pen - A Collector's Companion, Alexander Crum Ewing. Uitg. Apple ƒ 49,95. ISBN 1 85076 716 5

LEKKERE SCHILDERIJEN

A feast for the eyes is opgezet volgens de succesformule die Gillian Riley eerder gebruikte in bijvoorbeeld Kunst en koken, recepten uit de Gouden Eeuw. Naar aanleiding van schilderijen van oude meesters geeft ze recepten en vertelt ze over de kook- en eetgewoonten in vroeger tijden, over het dagelijkse en feestelijke menu van de afgebeelde personages en over de culinaire voorkeuren van de schilders zelf. Ditmaal beperkt ze zich, in een boekje dat nog mooier is uitgevoerd dan de voorgangers, tot schilderijen uit de collectie van de National Gallery in London. Die beperking eist haar tol. Er is soms wel erg veel intellectuele en verbale lenigheid nodig om de relatie tussen recepten en schilderijen te leggen. Zo moet ze verwijzen naar een miniem plukje groen bij de linkervoet van Johannes de Doper op een fragment van een vijftiende eeuws schilderij als verantwoording voor een visrecept met kruidensaus.

*A feast for the eyes: For lovers of food and art, Gillian Riley. Uitg. National Gallery Publications, imp Belboek Booksellers, Weesp, ca ƒ 60,25, ISBN 1 85709 179 5

AFVALDESIGN

Als je ziet wat er allemaal van gerecycled en milieuvriendelijk materiaal kan worden gemaakt, vraag je je af waarom er eigenlijk nog nieuwe grondstoffen worden aangewend voor het produceren van (onder andere) kleding, dashboards, gereedschap, kano's of vloerbedekking. Bovendien zijn deze producten vaak origineel vormgegeven. Bij de kleurenfoto's van de tentoongestelde objecten staan (in het Duits en het Engels afgedrukte) essays over recycling en de toepassing van hergebruikte materialen in interieur, kleding en gebruiksartikelen. De catalogus van de tentoonstelling re(f)use - momenteel te zien in Breda - bevat ook een overzicht van de verkoop-adressen en importeurs van de verschillende artikelen.

*re(f)use. Making the most of what we have. Catalogus van de First European Arango International Design Exhibition. Red. Natascha Drabbe. Uitg. Cultural Connections Utrecht 1997, ƒ 49,50 ISBN 90-803635-10

GRACHTENTUINEN

Amsterdamse Grachtentuinen - Keizersgracht is het eerste deel van een vierdelige reeks waarin de Amsterdamse grachtentuinen worden geïnventariseerd. In de komende jaren zullen nog delen volgen over de Heren- en de Prinsengracht en de stadstuinen aan de Singel. De serie is een initiatief van Stichting de Amsterdamse Grachtentuin, die ook de jaarlijkse openstelling organiseert van een aantal van deze verscholen lusthoven. Elke tuin wordt beschreven aan de hand van architectonische informatie over het pand, de indeling en beplanting van de tuin en is geïllustreerd met foto's en een tuinplattegrond. De opzet is wetenschappelijk inventariserend, de vaak goed verzorgde foto's hadden een groter formaat verdiend.

*Amsterdamse Grachtentuinen - Keizersgracht, Erik de Jong en Wouter Reh. Uitg. Waanders ƒ 59,95. (na 1 nov ƒ 75). ISBN 90 400 9969

Informatie voor deze rubriek kunt u sturen naar Agenda NRC Handelsblad, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam