Boedel dirigent Bernstein onder de hamer

NEW YORK, 9 OKT. Veilinghuis Sotheby's in New York brengt op 10 en 11 december de boedel van componist en dirigent Leonard Bernstein (1918-1990) onder de hamer. Het gaat om voorwerpen en memorabilia uit zijn New-Yorkse appartement en zijn studio in Connecticut. Bernsteins drie kinderen Jamie, Alexander en Nina hebben de collectie aangeboden.

Een deel van de opbrengst - naar schatting een miljoen gulden - gaat naar het Bernstein Education Through the Arts Fund, dat de componist oprichtte om het gebruik van creatieve leermethodes in het onderwijs te stimuleren. Alexander Bernstein, zelf oud-leraar, is voorzitter van dit fonds. De veilingcollectie bestaat uit tal van bijzondere objecten, variërend van muziekinstrumenten, kledingstukken en meubels, tot Bernsteins platenverzameling en joodse relikwieën. De topstukken gaan voorafgaand aan de veiling op reizende tentoonstelling langs Zürich, Parijs, Los Angeles, Chicago en Londen.