Wie springt komt sneller in de hemel

Voorstelling: Angel, door Made in da Shade/InDependance. Tekst: Maarten van Hinte; regie: Peter Plymakers. Spel: Mike van Alfen, Najib Amhali, Marjorie Boston, Monique van Hinte, Jeffrey Spalburg. Gezien: 7/10 Oude Foyer Schouwburg Arnhem. Tournee t/m 19/12; inl 026-3720782.

Axis is dood! Wat zegt u, nooit van gehoord? Toch heeft hij geleefd, in de voorstelling Angel: Axis, zegt een van zijn fans, was meer dan muziek, hij was liefde...

In Angel wordt het nieuws van Axis' dood de ether ingestuurd door Happy Radio, een heel gewone commerciële zender. Een dag later bestaat Happy Radio niet meer. Het top-40-duo Indigo Blue heeft het station overgenomen en zet het compleet in het teken van de aanbidding van Axis. Intussen vernemen we dat een fan van een flat is gesprongen om maar snel bij Axis te kunnen zijn.

Een wrange bijsmaak hebben die beide vormen van heldenverering. Door haar zelfmoord krijgt ook de fan een heldenstatus, een voorrecht waar zij helaas niets meer aan heeft. En het gedenken van een collega blijkt in de eerste plaats ingegeven door financieel gewin.

De idolatrie in Angel gaat samen met gemanipuleer en vreselijk opportunisme. Want de makers van wijlen Happy Radio zwichten stuk voor stuk voor de nieuwe machthebbers - en slaan met hen duistere wegen in. Uiteindelijk blijft alleen Indigo over; de anderen zijn weggevaagd. Vanuit de hemel roepen zij boodschappen naar beneden en de fan vertelt gedesillusioneerd over haar ontmoeting met Axis: 'We hadden elkaar niets te zeggen.'

Het Amsterdamse multiculti-gezelschap Made in da Shade maakt theater voor jongeren, dus wordt er gehiphopt, gerapt en ge-street-danced. Groepen als Victoria en Hush Hush Hush doen dat beter, niet omdat zij uit België komen maar omdat ze uit echte jongeren bestaan. De meeste spelers in Angel zijn al over de dertig en hun gedans, hoe energiek ook, ontbeert de authenticiteit van die Belgische streetkids. Made in da Shade, van de succesproductie Booyaka! Booyaka!, heeft andere kwaliteiten: satirische vooral.