UDF wint zich op over boek moord parlementslid

PARIJS, 8 OKT. In het Franse parlement is gisteren beroering ontstaan naar aanleiding van een vorige maand verschenen boek over de moord drie jaar geleden op het parlementslid Yann Piat. In het boek wordt gesuggereerd dat twee oud-ministers van de UDF (Union pour la Démocratie Française) achter de moord hebben gezeten.

Piat werd in februari 1994 doodgeschoten. Volgens de auteurs van het boek, twee onderzoeksjournalisten, gebeurde dat omdat ze plannen zou hebben onthuld over de duistere verkoop aan de mafia van militaire terreinen, gelegen aan de Franse Riviera.

Indirect beschuldigen de auteurs daarbij - zonder hun namen te noemen - de oud-ministers Leotard (Defensie) en Gaudin (Stadszaken en thans burgemeester van Marseille) van betrokkenheid.

Gisteren deed UDF-afgevaardigde François Bayrou een oproep aan de regering van de socialistische premier Jospin een nieuw onderzoek te openen ten einde de namen van de UDF-kopstukken gezuiverd te krijgen. Leotard zelf heeft Jospin gevraagd “het defensiegeheim” op te heffen. “Zijn we hier in een land waar geheime agenten de dienst uitmaken of leven we in een rechtsstaat”, zo vroeg hij zich gisteren publiekelijk af in een artikel op de voorpagina van de krant Le Monde. (AFP)