TWEE SALADES

Ik geef de recepten voor deze salades samen, omdat ze elkaar zo mooi aanvullen. De ene wordt warm, de ander op kamertemperatuur geserveerd. Zo kunt u het werk mooi indelen en hoeft u er niet per se vlees bij te geven.

Snijbonen met rozemarijn

Breng een ruime pan gezouten water aan de kook. Doe er de sliertjes bonen in en kook ze in circa 2 minuten bijtgaar. Giet ze af en laat schrikken onder de koude kraan. Doe ze in een zeef of vergiet en laat goed uitlekken. Doe intussen de olijfolie in een kleine pan en zet op een laag vuur. Doe er de knoflook, sjalotjes en rozemarijn in en laat circa 5 minuten zachtjes fruiten, of tot de sjalot gaar is.

Doe de bonen in een kom en schep het olie-knoflookmengsel door de bonen. Schep er de chilipeper en het zeezout door. Laat op kamertemperatuur komen en dien dan op.

Voor 4 tot 6 personen:

500 gram snijbonen, bijgesneden, overdwars gehalveerd en in sliertjes gesneden

6 eetlepels koudgeperste olijfolie

1 grote teen knoflook, fijngehakt

2 sjalotjes, gesnipperd

4 tot 5 eetlepels verse rozemarijnblaadjes (naaldjes)

2 theelepels grof gehakte gedroogde chilipeper, of naar smaak

grof zeezout naar smaak

Aardappels met marsala

Maak eerst de vinaigrette. Doe de azijn in een kom en klop er wat zout en peper door. Klop er de knoflook en mosterd door. Giet er geleidelijk al kloppend de olijfolie door. Zet de vinaigrette weg. Boen de aardappels schoon (schil ze niet) en kook ze gaar in een pan gezouten water.

Snijd intussen de lente-uitjes bij en hak ze fijn. Zet weg. Snijd de bleekselderij bij en hak fijn. Zet weg. Scheur zonodig de basilicumblaadjes in stukjes. Hak de peterselie fijn.

Giet de aardappels af. Haal desgewenst de schil van de aardappels. Snijd de aardappels in dikke plakken en doe ze in een grote, mooie kom. Sprenkel de Marsala over de nog warme plakken aardappel. Schep er de overige groenten en kruiden door. Schep ten slotte om met de vinaigrette en dien op.

Voor 4 tot 6 personen

1 kilo middelgrote vaste aardappels

5 tot 6 lente-uitjes, circa 100 gram totaalgewicht

2 stengels bleekselderij

2 eetlepels vers basilicumblad

2 eetlepels bladpeterselie

2 eetlepels Marsala

1,5 deciliter vinaigrette

Vinaigrette (voor 1,5 deciliter)

2 eetlepels witte-wijnazijn

zout en versgemalen peper

1 teen knoflook, uit de knijper

2 theelepels Dijonmosterd

1,25 deciliter koudgeperste olijfolie