Troch opvolger van Snoep; Belg benoemd tot voorzitter van Grolsch

ROTTERDAM, 8 OKT. Bierbrouwer Grolsch heeft de 54-jarige Belg Jacques Troch per 1 november benoemd als opvolger van bestuursvoorzitter Paul Snoep (58). Troch is nu algemeen directeur van Grolsche Bierbrouwerij en sinds 1 mei tevens lid van de raad van bestuur.

Snoep, die tien jaar de leiding heeft gehad bij de brouwerij, maakte in juni zijn aftreden bekend. De vertrekkende bestuursvoorzitter verdiende zijn sporen bij grote concurrent Heineken. Ook Troch heeft ervaring bij een grote internationale brouwerij.

Jacques Troch werkte van 1969 tot 1990 bij het Belgische Interbrew; eerst bij Artois, sinds 1984 bij de Nederlandse dochtermaatschappij. Interbrew is in Nederland eigenaar van onder meer de merken Dommelsch en Oranjeboom. In 1985 werd daar de Hengelosche Bierbrouwerijen in Twente aan toegevoegd, een producent van huismerken die vier jaar later gesloten werd.

In 1990 werd Troch door Grolsch binnengehaald als commercieel directeur. Hij maakte zich er onder meer sterk voor groei van het merk Grolsch in de Randstad. Tien jaar geleden telde Amsterdam drie café's met Grolsch, inmiddels tweehonderd. Ook het Amstel Hotel en de Amsterdam Arena schenken het merk nu.

Troch is 1942 geboren in het Belgische Zele. Hij heeft in Gent drie studies afgerond: rechten, criminologie en notariaat. In het Belgische leger is hij reserve luitenant-kolonel bij de pantsertroepen.

Grolsch zegt niet buiten de bierwereld te hebben gezocht naar een opvolger voor Snoep, omdat de onderneming binnenkort moet beslissen over “belangrijke strategische investeringen”. Het bedrijf verwacht half december nadere mededelingen te kunnen doen over de toekomst van de twee brouwerijen in Enschede en Groenlo. Die worden mogelijk samengevoegd, of er komt een nieuwe brouwerij elders in het oosten van Nederland. De steden Enschede, Hengelo en Almelo hebben eerder dit jaar in het openbaar een bidboek gepresenteerd om de brouwerij voor de regio te behouden.

Troch neemt het roer over op een moeilijk moment. In West-Europa is sprake van een verzadigde markt, al groeit het aandeel van premium-pils, zoals Grolsch, ten koste van het goedkopere bier. Na forse winststijgingen in de jaren 1994 en 1995 daalde de winstgroei van Grolsch vorig jaar tot 1,8 procent. De nettowinst in 1996 was 59,9 miljoen bij een omzet van 676 miljoen. Vorige maand maakte de brouwer een winstdaling van 15 procent bekend, mede als gevolg van hoge investeringen in Polen. Grolsch wil Polen laten uitgroeien tot de tweede thuismarkt.

Op de Amsterdamse effectenbeurs circuleren al enige tijd overnamegeruchten over Grolsch. Een van de meest genoemde kandidaat-kopers is Interbrew, de voormalige werkgever van Troch.

Troch is de tweede Belgische bestuursvoorzitter van een onderneming die aan de Amsterdamse beurs is genoteerd. Zijn landgenoot André Deleye voert het industriële conglomeraat Begemann aan, dat afgelopen jaar veel in het nieuws was met een vergeefse reddingspoging van Fokker.