Spanje levert inpakkers

UTRECHT, 8 OKT. De komende dagen komen enkele honderden Spanjaarden naar Nederland voor inpakwerkzaamheden. Uitzendbureau Ago zegt niet voldoende Nederlandse arbeidskrachten te kunnen vinden om het ongeschoolde werk te verrichten.

De eerste honderdvijftig Spaanse werkkrachten zijn gisteren aan de slag gegaan bij verschillende bedrijven in heel Nederland. De komende dagen arriveren nog eens 250 Spanjaarden per bus. Naar verwachting zullen tot het einde van het jaar zo'n duizend Spaanse mannen en vrouwen inpakwerkzaamheden verrichten bij Nederlandse ondernemingen.

Bedrijven hebben aan het einde van het jaar met de feestdagen in zicht veel werk voor inpakkers. Tot vorig jaar konden uitzendbureaus aan de vraag voldoen, maar de daling van de werkloosheid heeft volgens Ago-directeur F. 't Jong tot een groot tekort aan inpakkers geleid. Hij zegt alles in het werk te hebben gesteld om toch aan goede arbeidskrachten te komen. “We hebben alle uitzendbureaus in alle grote steden gebeld, een grote advertentiecampagne gehouden en mensen persoonlijk benaderd. Maar door het aantrekken van de economie moeten wij onze werknemers steeds meer uit de moeilijk plaatsbare categorie werven en wij merken gewoon dat die mensen het na twee of drie dagen voor gezien houden.” Volgens 't Jong dreigt het tekort aan ongeschoolde werknemers structureel te worden. (ANP)