Senatoren VS: kosten grotere NAVO regelen

WASHINGTON, 8 OKT. Belangrijke Amerikaanse senatoren hebben gisteren hun steun uitgesproken voor uitbreiding van de NAVO, maar ook gezegd dat de VS eerst een overeenkomst moeten sluiten met de Europese bondgenoten over de kosten van de toelating van Polen, Tsjechië en Hongarije.

De Republikeinse senator Jesse Helms, voorzitter van de Senaatscommissie voor Buitenlandse Betrekkingen, zei tegen minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright dat de ratificatie van de uitbreiding “zeer wel zou kunnen slagen of mislukken” afhankelijk van de vraag of de Europeanen overtuigd kunnen worden hun deel van de kosten te betalen. Helms kreeg bijval van de Democratische senator Joseph Biden die meende dat uitbreiding “in het beste veiligheidsbelang” van de VS past, maar hij vroeg ook om een akkoord met de andere NAVO-leden over de financiering.

Albright zei tijdens de eerste zitting van de Senaatscommissie over de ratificatie dat “een grotere NAVO Amerika veiliger zal maken, de NAVO sterker en Europa meer vredig en verenigd”. Helms zei over de nieuwe leden: “We moeten deze democratieën omhelzen.” De Amerikaanse regering heeft de kosten van uitbreiding geraamd op 35 miljard dollar, en wil daarvan twee miljard betalen. De overige kosten komen voor de rekening van de Europese NAVO-landen en de nieuwe leden.

Helms wees erop dat Europese landen vorige week tijdens een NAVO-bijeenkomst van ministers van defensie in Maastricht er niet enthousiast over waren dat zij de bulk van de kosten moeten betalen. Albright zei dat de VS en hun bondgenoten werken aan een gemeenschappelijke raming van de kosten, die in december klaar moet zijn. De NAVO-ministers van Buitenlandse Zaken moeten dan de toelatingsdocumenten voor de nieuwe leden tekenen.

Een opiniepeiling onder Amerikanen heeft gisteren uitgewezen dat 63 procent vóór uitbreiding van de NAVO is, en 18 procent tegen. (Reuter, AP)