Schilder wil werk terug op expositie

DEVENTER, 8 OKT. De Amsterdamse kunstschilder Ronald Ophuis gaat het Openbaar Ministerie in Zwolle onder druk zetten om zijn gewraakte schilderij Sweet Violence terug te krijgen op de tentoonstelling in de Bergkerk in Deventer.

Het schilderij werd zaterdag 27 september uit de tentoonstelling verwijderd na klachten van bezoekers. Zij zouden zich gestoord hebben aan het schilderij waarop seksuele handelingen staan afgebeeld waarbij twee jongeren onder de zestien jaar betrokken zijn.

De kunstenaar vraagt zich af waarom zijn schilderij niet mag worden tentoongesteld, terwijl de catalogus waarin het staat afgebeeld wel in de verkoop mag mits er een inlegvel inzit met een waarschuwende tekst. De organisatie van de tentoonstelling, de Hannema-de Stuers Fundatie, heeft inmiddels een algemene waarschuwing laten uitgaan aan de bezoekers dat sommige schilderijen als schokkend worden ervaren.

Als het OM in Zwolle geen toestemming geeft voor het herplaatsen van het schilderij, zal Ophuis juridische stappen ondernemen tegen het OM en de organisatoren van de tentoonstelling. Ophuis vindt dat er in strijd is gehandeld met het recht van vrije meningsuiting. “Ik heb een fantasieschilderij gemaakt. Wat ik heb geschilderd, heeft niet plaats gehad”, zegt hij. (ANP)