Protest Sparta tegen omstreden strafschop MVV

ROTTERDAM, 8 OKT. Sparta heeft bij de KNVB protest aangetekend tegen de strafschop waaruit MVV afgelopen vrijdag de gelijkmaker (2-2) maakte. Scheidsrechter Helmstrijd gaf na het zien van de televisiebeelden toe dat hij de situatie fout heeft beoordeeld. MVV-speler Nygaard werd niet door een tegenstander onderuit gehaald, maar gleed zelf uit. Algemeen manager D. Happel zegt dat Sparta doorgaans niet zo “protesteerderig” is, maar volgens hem ligt de kwestie nu mede door de reactie van de arbiter heel duidelijk.

Sparta eist dat bij een voorsprong van 2-1 de laatste drie minuten van de wedstrijd worden overgespeeld Happel: “We zijn geen club die een dergelijk verlies van twee punten achteloos kan accepteren.” MVV-voorzitter B. Wesly heeft begrip voor het protest van Sparta. “Wij hebben hetzelfde gevoel dit seizoen ook een paar keer gehad. Maar de reglementen zijn van dien aard dat Sparta geen schijn van kans heeft.”

Tot nu toe is het nog niet voorgekomen dat de KNVB naderhand invloed uitoefende op de uitslag van een wedstrijd na een fout van de scheidsrechter in het veld. Volgens woordvoerder R. de Leede is de beslissing van de arbiter bindend. “Dat is na dergelijke protesten steeds ons antwoord geweest. Het ziet er ook niet naar uit dat er iets gaat veranderen.” De brief van Sparta zal door het bestuur betaald voetbal worden behandeld.

Sparta wil met zijn protest niet alleen twee punten winnen, maar ook een discussie op gang brengen over de elektronische mogelijkheden in het voetbal. Manager Happel: “Er zijn meer zaken te bedenken om een scheidsrechter te steunen dan een knopje in de vlag van de grensrechters. Waarom wordt daar niet eens diepgaand over gesproken? We beseffen dat er zat problemen aan kleven, maar soms kan de wereld best een beetje veranderen.”

MVV-voorzitter Wesly is voorstander van het gebruik van elektronica. “Geef de scheidsrechter in godsnaam die hulp. Er staan elke wedstrijd zo'n twaalf tv-camera's op die man gericht, maar hij mag er zelf geen gebruik van maken. Laat die man naar de kant lopen om de beelden nog een keer te zien. Dat geeft te veel oponthoud, wordt er gezegd, maar dat is nu ook al het geval na elke discutabele beslissing.”

De Duitse voetbalbond DFB heeft wel eens scheidsrechterlijke dwalingen gecorrigeerd. Zo moet de wedstrijd tussen 1860 München en Karlsruher SC binnenkort worden overgespeeld. Scheidsrechter Malbranc keurde de gelijkmaker van München-speler Dundee goed nadat hij eerst voor een overtreding had gefloten. De arbiter zei pas te hebben gefloten nadat de bal in het doel was verdwenen. Verscheidene getuigen verklaarden dat dat niet het geval was.

In 1994 besloot de DFB dat een wedstrijd tussen Bayern München en Nürnberg moest worden overgespeeld omdat het winnende doelpunt van Bayern geen geldig doelpunt bleek te zijn. Het schot van speler Helmer ging niet in, zoals de scheidsrechter dacht te hebben gezien, maar naast het doel. Voorzitter Schuberth van de tuchtcommissie verklaarde destijds dat de DFB de regel wil blijven hanteren dat de beslissingen van de scheidsrechter bindend zijn, maar dat sprake was van “een uitzonderlijk geval”.