Particulier straks via stroomkabel op Internet

ROTTERDAM, 8 OKT. Het is technisch mogelijk consumenten via hun elektriciteitskabel toegang tot Internet te verschaffen. Proeven daarmee zijn een succes gebleken, de techniek is nu marktrijp.

Dat heeft de Canadese telecommunicatiegigant Northern Telecom (Nortel) bekendgemaakt. Vandaag worden op een persconferentie in Londen meer details over het nieuwe systeem gegeven.

Nortel heeft de techniek ontwikkeld in samenwerking met het in Manchester gevestigde Norweb Communications, een dochter van het Britse elektriciteitsbedrijf United Utilities (Warrington). Norweb gebruikt al sinds mei 1995 elektriciteitskabels voor overdracht van digitale telefoonsignalen (zogeheten powerline telephony).

De nieuwe techniek kan de concurrentiepositie van elektriciteitsbedrijven, waarvan vele zich op de telecommunicatiemarkt begeven, ten opzichte van de gevestigde telecommunicatiebedrijven (zoals de PTT's) doorslaggevend veranderen. Nu concentreren de elektriciteitsbedrijven zich vaak op een 'alternatief' gebruik van de kabels van kabeltelevisie. Met het nieuwe systeem zouden ze gewoon hun liggende elektriciteitskabels kunnen gebruiken. Voor de consument zou alleen een modem (een soort omschakelkastje) in de woning moeten worden aangebracht.

Het Nederlandse Enertel, de telecommunicatie-onderneming die door een tiental kabel- en energiedistributiebedrijven is opgericht, zegt nog grote twijfels over de commerciële aantrekkelijkheid van het systeem te hebben.

Maar PTT Telecom is daarover op voorhand niet te pessimistisch. “Hier en daar zijn in Nederland ook al kabels van kabeltelevisie met speciale kabelmodems geschikt gemaakt voor telefonie. De telecommunicatie-markt is technisch enorm in beweging. Voor de consument is dat alleen maar voordelig”, aldus een voorlichter van 's lands grootste telecombedrijf.