Operaties van Westeuropese Unie

De Westeuropese Unie kwam verschillende keren in actie. Onder de naam 'Cleansweep' voerden de WEU-landen in 1987 en 1988 een ontmijningsoperatie uit in de Golf, tijdens de oorlog tussen Iran en Irak. Toen in 1990 de Golfoorlog uitbrak, coördineerde de WEU het toezicht op het VN-embargo tegen Irak door Europese oorlogsschepen in de Golf en de Rode Zee.

Tijdens de oorlog in ex-Joegoslavië voerde de WEU drie operaties uit. Van september 1992 tot mei 1996 coördineerde de unie de oorlogsschepen in en patrouille-vliegtuigen boven de Adriatische Zee, die moesten toezien op de naleving van het VN-embargo. Vanaf juni 1993 werd dit een (eerste) gezamenlijke NAVO-WEU actie onder de naam 'Sharp Guard'. Duizenden schepen werden gecontroleerd, geen enkel zou het embargo hebben overtreden.

In 1993 werden op verzoek van Hongarije, Bulgarije en Roemenië onder WEU-vlag verschillende schepen en 250 agenten naar de Donau gestuurd om daar toe te zien op de naleving van het VN-embargo. In 1994 hielp de WEU bij het opzetten van een eenheidspolitie in Mostar, op verzoek van de Europese Unie die de verantwoordelijken hielp bij het bestuur van de door tegenstellingen tussen moslims en Kroaten verscheurde stad. De WEU-missie van zo'n honderd man verliet vorig jaar Mostar.

Na een verkennende missie in april dit jaar besloot de WEU in mei een Multinational Advisory Police Element voor drie maanden naar Albanië te sturen om de politie te adviseren en te onderwijzen. Het mandaat is intussen verlengd tot 12 april 1998. Momenteel bestaat de eenheid, die wordt geleid door een Franse kolonel, uit politiemannen uit de Scandinavische landen, Estland, Nederland, Duitsland, Italië, Bulgarije, Roemenië, Griekenland, Turkije, Spanje, Portugal en Frankrijk. De missie wordt uitgebreid tot ten minste zestig man. Een verlenging van het mandaat tot na april volgend jaar is waarschijnlijk.