Ontvoerders Heineken lid van drugsbende

AMSTERDAM, 8 OKT. Politie en justitie hebben 24 leden gearresteerd van een criminele organisatie waarvan Heineken-ontvoerder Cor van Hout als een van de leiders wordt beschouwd. De veertigjarige Van Hout is maandag gearresteerd.

Een tweede Heineken-ontvoerder, Willem Holleeder, is ook een van de verdachten, maar hij is niet aangehouden. De organisatie wordt verdacht van drugshandel, het witwassen van geld, de illegale handel in onroerend goed en verboden wapenbezit.

Van Hout en Holleeder ontvoerden biermagnaat A. Heineken en diens chauffeur A. Doderer in 1983, vermoedelijk samen met drie anderen. Zij kregen 35 miljoen gulden losgeld, waarvan acht miljoen nooit is teruggevonden. Na omzwervingen door onder meer het Caraïbisch gebied en lange uitleveringsprocedures werden ze veroordeeld tot elf jaar gevangenisstraf waarvan ze tweederde hebben uitgezeten. Na hun vrijlating in 1992 zouden ze zich vrij snel weer in het criminele circuit hebben begeven.

De politie liet gisteren tijdens een persconferentie een groot aantal inbeslaggenomen wapens zien, waaronder drie pistoolmitrailleurs en traangaspatronen. Het onderzoeksteam nam ook duizend kilo hasj en twee kilo amfetaminen in beslag, tien auto's waarvan één gepantserde, een caravan, een speedboot, richtmicrofoons, scanners en kogelwerende vesten. In een eerder stadium onderschepte de politie 116 kilo heroïne en 35 kilo cocaïne.

Het kernteam Amsterdam/Gooi- en Vechtstreek en het parket Amsterdam hebben samen met vierhonderd rechercheurs en medewerkers van de Fiscale Opsporingsdienst (FIOD) huiszoeking gedaan in vier banken en op honderd locaties in binnen- en buitenland, onder meer op de Nederlandse Antillen, in België, Spanje en Frankrijk. Het onderzoek naar de criminele organisatie van de Heineken-ontvoerders heeft drie jaar geduurd. “Het onderzoek is moeilijk. Ze maken gebruik van zeer ingewikkelde en geraffineerde financiële constructies”, zegt onderzoeksleider W. Woelders.

In het IRT-onderzoek van 1995 kwam de groep van de Heineken-ontvoerders al als een van de zestien criminele organisaties naar voren die op de Wallen in Amsterdam actief is. IRT-onderzoekers C. Fynaut en F. Bovenkerk schrijven in het IRT-rapport dat het voor de criminele organisatie in de Amsterdamse rosse buurt vooral van belang is om ondernemingen in het bezit te krijgen om zo macht in de buurt te krijgen. Vlak na hun vrijlating zouden Van Hout en Holleeder eigenaar zijn geworden van sekstheater 'Casa Rosso', maar inmiddels zouden ze deze onderneming weer hebben verkocht.

Het onderzoek naar aangekochte panden van de Heineken-ontvoerders is nog gaande. De politie vermoedt dat de organisatie op grote schaal en internationaal handelde in onroerend goed. Behalve op de Wallen werkte de groep ook in de rosse buurt van Alkmaar.

Het kernteam zegt twee ophanden zijnde liquidaties te hebben voorkomen. Daartoe arresteerde de politie drie weken geleden al twee Tsjechen, twee Joegoslaven en een Nederlandse vrouw en nam elfhonderd gram springstof in beslag. Onduidelijk is nog wie op de nominatie stond om te worden gedood.

Op Cor van Hout werd in het voorjaar van 1996 een aanslag gepleegd, toen vanuit een rijdende auto op hem werd geschoten. Van Hout werd getroffen door vijf kogels, maar overleefde de aanslag. Na een verblijf in het ziekenhuis dook hij onder in het buitenland.

In de loop van dit jaar nam Van Hout zijn intrek in een kapitale villa in de Haarlemmermeer. De politie heeft Holleeder en Van Hout hierna een keer gewaarschuwd over een mogelijke aanslag waarover informatie uit het criminele milieu werd ontvangen.

Holleeder laat via advocaat C. Kraal weten niets meer met Van Hout te maken te hebben. “Hij heeft zich volop in het legale gestort.”. Holleeder is actief op de Wallen, bevestigt zijn advocaat.