Omzet Nederlandse industrie stijgt met acht procent

De omzet van de Nederlandse industrie lag in de maanden juli en augustus 8 procent hoger dan in de vergelijkbare periode het jaar ervoor. Dat komt onder andere door de stijging van de afzetprijzen, die in de betrokken maanden tussen de 3 en 4 procent hoger lagen dan een jaar eerder.

Vooral de buitenlandse vraag heeft gefunctioneerd als aanjager van de omzetstijging, zo blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De vraag uit het buitenland steeg in de periode juli-augustus met 11 procent ten opzichte van dezelfde periode in 1996. De binnenlandse vraag groeide met niet meer dan 5 procent. Al sinds mei vertoont de omzet op de buitenlandse markt een grotere groei dan de binnenlandse markt. Daarvoor was vooral de vraag bij binnenlandse afnemers sterk.