NMAX moet Europese beurs worden

AMSTERDAM, 8 OKT. Het karakter van de Nieuwe Markt Amsterdam Exchanges (NMAX) zal de komende jaren veranderen. NMAX is nu een Nederlandse beurs voor jonge snelgroeiende ondernemingen, maar wordt een Europese beurs voor middelgrote bedrijven die naast de diverse officiële effectenmarkten zal opereren.

Het huidige imago van 'baby-beurs' zou plaats moeten maken voor het beeld van een volwassen aandelenmarkt met een eigen 'Euro.NM-index' in een Europees handelsgebied. Dit bleek gisteren bij een presentatie over Euro.NM, de samenvoeging van de Nieuwe Markten van Frankfurt, Parijs, Brussel en Nederland. De presentatie was een onderdeel van de evaluatie van NMAX, die nu zes maanden bestaat.

Zoals de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq bestaansrecht heeft naast zijn grotere broer de New York Stock Exchange, zal Euro.NM volgens haar marketingdirecteur C.T. Pedder volwaardig kunnen bestaan naast de grote Europese effectenbeurzen. “We zullen straks niet alleen jonge, kleine bedrijven aantrekken, maar ook grotere ondernemingen. Deze moeten onze beurs niet beschouwen als een opstapje naar de bestaande, grote effectenmarkten.”

Volgens Pedder kan Euro.NM heel goed de concurrentie aan met de centraal aangestuurde Easdaq, de Europese schermenbeurs. “Euro.NM werkt decentraal vanuit haar oorspronkelijke regionale steunpunten. Een Nederlands bedrijf is nou eenmaal gemakkelijker vanuit Amsterdam te benaderen dan vanuit Parijs of Brussel.”

Eind volgend jaar zal op de nieuwe markten van de deelnemende landen handel worden gedreven via het centrale handelssysteem van Euro.NM. Tot de komst van de euro zullen de koersen in lokale valuta worden vermeld.

De Nieuwe Markten van Frankfurt, Parijs, Brussel en Amsterdam hebben nu samen vijftig noteringen, waarvan vijf uit Amsterdam. Binnen vijf jaar zal Euro.NM zijn uitgegroeid naar vijfhonderd noteringen, verwacht Pedder.

Deze noteringen zullen niet alleen uit de vier huidige deelnemende landen komen. Euro.NM is in gesprek met de nieuwe markten van andere landen over een eventuele aansluiting bij het samenwerkingsverband. Een favoriete toekomstige deelnemer is de Alternative Investment Market (AIM) in Londen, die tussen de 200 en 300 noteringen heeft en vergelijkbaar is met de nieuwe markten van het Europese continent. Pedder erkent echter dat de kans op deelname van AIM aan Euro.NM zeer gering is. “De regelgeving van AIM wijkt zeer of van de beurzen die nu meedoen. Maar we zijn nog steeds in gesprek.”

De beperkte aanwas van fondsen op de Amsterdamse NMAX is voor AEX één van de redenen geweest om zich aan te sluiten bij Euro.NM. Slechts vijf bedrijven staan genoteerd en de handel op de nieuwe markt stelt nog niet veel voor. De omzetten in aandelen van de fondsen Polydoc, Antonov, CSS Holding, Prolion en UCC zijn zeer gering. AEX zegt rekening gehouden te hebben met een “slow start” omdat “kwaliteit boven kwantiteit wordt gesteld”.

Gisteren maakte AEX bekend dat de toelatingseisen voor NMAX zullen worden verscherp. Jonge bedrijven die nog geen winst hebben gemaakt moeten evenveel nieuwe aandelen uitgeven als zij herplaatsen. Bovendien moet de opbrengst uit de emissie worden geïnvesteerd in het bedrijf.