Nikko wil partners uit buitenland

ROTTERDAM, 8 OKT. Nikko Securities, de op drie na grootste effectenmakelaar van Japan, zet haar deur open voor internationale partners. Dat zegt Masashi Kaneko, Nikko's nieuwe directeur, vanmorgen in een interview met de Financial Times. Het bedrijf wil bovendien de afdeling internationale operaties in Londen vestigen, in plaats van Tokio. Ook moeten niet-Japanse stafleden meer verantwoordelijkheid krijgen.

Nikko is de eerste Japanse effectenmakelaar die zich werkelijk openstelt, hoewel ook de meeste andere makelaars globalisering ambiëren. De financiële deregulering die Japan te wachten staat, de 'Big Bang' genoemd, is reden voor de vernieuwing. Kaneko hoopt dat Nikko met zijn plan internationale vaardigheden opdoet die nodig zijn in de nieuwe productgebieden. “Wij zijn tot de conclusie gekomen dat we in dit tijdperk van globalisering buitenlandse partners nodig hebben”, legt Kaneko de stap uit.

De nieuwe koers komt nadat Nikko vorige week als laatste Japanse effectenmakelaar haar management reorganiseerde. Dat was nodig in verband met de zogenoemde sokaiya-schandalen waarbij naast Nikko ook de drie andere grote makelaars, Nomura, Daiwa en Yamaichi, betrokken waren. Nikko wordt ervan beschuldigd sokaiya (afpersers) een groot bedrag te hebben betaald om te voorkomen aandeelhoudersvergaderingen onrustig zouden verlopen.

Kaneko meent dat door globalisering Nikko haar activiteiten niet enkel meer door Japanse mensen kan laten leiden. Nikko wil twee 'buitenlandse' personen lid maken van haar raad van directeuren. Een van hen is Michel de Carvalho, voorheen vice-voorzitter van Nikko's Europese kantoor. Dit is de eerste keer dat een Japanse effectenmakelaar zoveel macht geeft aan een niet-Japanner. Nikko is nog op zoek naar een Amerikaans directielid. De kans is groot dat Nikko zich minder zal richten op makelaarsactiviteiten. Nikko zal zich meer moeten richten op investeringsadviezen en vermogensbeheer.