KPN: kabelbedrijf niet naar de beurs

ROTTERDAM, 8 OKT. Het post- en telecombedrijf KPN gaat er vanuit dat een beursgang van kabeldochter Vision Networks niet langer aan de orde is. Er zijn voldoende consortia die een direct bod willen doen op Casema, het grote Nederlandse onderdeel van Vision Networks. Daarmee wordt een beursgang steeds meer een theoretische zaak, zo bevestigt een woordvoerder. Nog deze week wordt beslist wie Casema in handen krijgt. De buitenlandse (vooral Britse) belangen worden later van de hand gedaan.

In de race om Casema ligt volgens ingewijden het consortium van het Amerikaanse United International Holdings (UIH) met enkele Nederlandse energiebedrijven voorop. Andere bieders zijn de groep rond France Télécom (Deutsche Telekom en Rabobank) en het Amerikaanse telecombedrijf US West. Zowel US West als UIH hebben al belangen in het Amsterdamse kabelnetwerk.

De verkoop van de kabelbelangen van KPN is een gevolg van een besluit van minister Jorritsma van Verkeer en Waterstaat. Via de televisiekabel kunnen ook telefoongesprekken worden doorgegeven en om de concurrentie tussen telecomaanbieders te bevorderen moeten volgens haar de banden tussen PTT Telecom (onderdeel van KPN) en Casema worden doorgesneden. Vanaf 1 juli 1998 mag KPN om die reden geen kabelbelangen meer in Nederland hebben.

Sinds maart van dit jaar is KPN volledig eigenaar van Casema. Zenderparkbeheerder Nozema (voor 22,56 procent aandeelhouder) en enkele omroeporganisaties (0,75 procent) hebben toen hun belangen in de grootste kabelmaatschappij van Nederland verkocht. Casema beschikt over 1,25 miljoen kabelaansluitingen. Analisten gaan ervan uit dat de kabelmaatschappij voor zeker 1,5 miljard gulden van de hand gaat.