'Kosten scholing aftrekbaar'

DEN HAAG, 8 OKT. Werknemers moeten hun kosten voor scholing van de belasting af kunnen trekken. Ook moeten ze jaarlijks 1.500 gulden belastingvrij kunnen sparen om hun kosten van bij-, om- of herscholing te kunnen betalen.

Dat stelt minister Wijers (Economische Zaken) vanmiddag voor bij het zogenoemde employabilitity-congres. Dit congres, waaraan ook premier Kok en de ministers Melkert (Sociale Zaken), Van Aartsen (Landbouw), Ritzen (Onderwijs) deelnemen draait om de vraag hoe werknemers hun kennis en vaardigheden op peil moeten houden om aantrekkelijk te blijven voor de arbeidsmarkt.

Het voorstel van Wijers zou nog gedurende de huidige kabinetsperiode tot daadwerkelijke maatregelen moeten leiden. Het ministerie van Financiën moet Wijers' voorstel volgens een woordvoerder “nog bekijken”. Indien de zeven maanden die dit kabinet nog rest te kort zijn, zullen Wijers' voorstellen mogelijk terug te vinden zijn in het regeerakkoord van het volgende kabinet.

Wijers wil met zijn voorstellen benadrukken dat scholing van werknemers niet uitsluitend een zorg is van werkgevers, zoals nu nog vaak wordt gevonden. Met zijn voorstel om belastingvrij te sparen, zoals dat nu al gebeurt met de zogenoemde spaarloonregeling, kan zowel de werkgever als de werknemer bedragen in de spaarpot voor scholing storten.

Om de werkgever te stimuleren een adequaat employability-beleid te voeren stelde de bewindsman eerder deze maand voor een keurmerk in te stellen voor bedrijven die er bijvoorbeeld in slagen de kloof te dichten tussen wat een werknemer kan en wat hij of zij zou moeten kunnen.

De Industriebond FNV en de christelijke vakcentrale CNV haken in op het idee van Wijers en stellen voor dat werkgevers en werknemers met elkaar investeringscontracten sluiten.