Kim Jong-il nu echt partijleider N-Korea

TOKIO, 8 OKT. De Noord-Koreaanse de facto leider Kim Jong-il is formeel benoemd tot hoofd van de Noord-Koreaanse Arbeiderspartij. Dit heeft de Noord-Koreaanse staatsradio vandaag bekendgemaakt. Met deze benoeming van Kim Jong-il is nu een van de twee topposities van het communistische land bezet die vacant waren sinds het overlijden van zijn vader Kim Il-sung in 1994.

Kim Jong-il (55) was in 1994 al opperbevelhebber van het Noord-Koreaanse leger toen zijn vader plotseling aan een hartaanval overleed. Kim senior was de absolute heerser van het land en bekleedde de functies van president en secretaris-generaal van de partij bij zijn heengaan. Deze functies bleven na zijn dood onvervuld. Daardoor ontstond de vraag of dit uit respect voor de overledene was of wegens een gebrekkige machtspositie van de jonge Kim. Deze vraag lijkt nu tot het verleden te behoren.

Zuid-Koreaanse analisten verwachten dat Kim nu zijn aandacht gaat richten op herstel van de economie. Sinds het ineenstorten van het communistische blok ontbreekt het Noord-Korea aan alle mogelijke grondstoffen. Bovendien is het land getroffen door hongersnood als gevolg van overstromingen en droogte. “Kim zal proberen diplomatieke relaties aan te gaan met de Verenigde Staten opdat het Amerikaanse handelsembargo wordt opgeheven”, aldus de Zuid-Koreaanse hoogleraar Park June-young tegenover het persbureau AP. Op deze manier zou Noord-Korea kunnen proberen hetzelfde pad te volgen als China: opening van de economie zonder verandering van de politieke structuur.

Zuid- en Noord-Korea zijn momenteel dicht bij een akkoord over gebruik van Noord-Koreaanse luchtruim door Zuid-Koreaanse civiele vliegtuigen. Dit zou voor de Zuid-Koreanen een besparing qua vliegtijd opleveren naar bestemmingen als Europa en voor het noorden extra inkomsten.

In Japan heeft de minister van Buitenlandse Zaken vandaag gezegd voedselhulp te willen verlenen aan Noord-Korea. Japan en Noord-Korea onderhandelen over diplomatieke betrekkingen.