Indonesië vraagt hulp IMF

JAKARTA, 8 OKT. Indonesië heeft, net als Thailand, de hulp ingeroepen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank om de financiële crisis te overwinnen. Een delegatie van het IMF en de Wereldbank brengt binnenkort een bezoek aan Indonesië. Dat maakte de minister van Financiën, Marie Muhammed, vandaag bekend.

De crisis heeft ervoor gezorgd dat de Indonesische munt sterk is gedevalueerd. Muhammed, die het besluit na een kabinetsbijeenkomst met Soeharto aankondigde, weet niet hoeveel hulp gevraagd gaat worden. Samen met de president van de centrale bank van Indonesië, Sudradjad Djiwandono, zal Muhammed de details uitwerken.

De steun is bedoeld om de deviezenreserves op te krikken. Maar om hoeveel geld Indonesië verlegen zit, liet de minister in het midden. Onder leiding van het IMF kwam voor Thailand in augustus een internationaal steunpakket van 17,2 miljard dollar tot stand. Voorwaarde was wel dat Thailand flink zou bezuinigen. “Het gaat hier niet om een pakket met de omvang van dat van Thailand. Zeker niet. Dit lijkt niet op de Thai-crisis”, zegt Christa Marti, econoom voor Indonesië en Thailand bij UBS in Singapore. Analisten schatten dat het totale steunbedrag tussen de vier en zes miljard dollar zal liggen. De Indonesische roepia, die afgelopen zomer in het kielzog van de valuta-onrust elders in de regio, klappen kreeg, staat de laatste dagen weer sterk onder druk. Begin september aangekondigde bezuinigingen mochten niet baten.

Volgens Muhammed zal de koers van de roepia blijven zweven en zullen de voorgenomen besparingen op de overheidsuitgaven strikt worden uitgevoerd. Alle ministeries hebben opdracht gekregen ervoor te waken dat de prijzen niet te sterk oplopen. Zij moeten daarom voorraden aanhouden van essentiële goederen.

Volgens Dennis de Tray, vertegenwoordiger van de Wereldbank in Indonesië, gaat het niet zozeer om de financiël steun alswel om “een blijk van vertrouwen te laten zien”. (Reuter)