Ierse minister Burke stapt op

DUBLIN, 8 OKT. Met tranen in de ogen verklaarde de gisteren afgetreden Ierse minister van Buitenlandse Zaken, Ray Burke, vorige maand tegenover het parlement dat hij nooit geld had aangenomen in ruil voor politieke diensten. De oppositie viel de 54-jarige Burke aan over een bedrag van 30.000 pond (circa 90.000 gulden) dat een bouwbedrijf in 1989 in het verkiezingsfonds van zijn partij, Fianna Fail, had gestort.

Burke verzekerde de Dail, het Ierse parlement, dat daar niets tegenover had gestaan. Of hij werd geloofd is de vraag, maar hem werd het voordeel van de twijfel gegund.

Dit weekeinde werd een nieuw schandaal hem echter fataal. Burke was medeverantwoordelijk voor het verstrekken van 11 Ierse paspoorten aan een Saoedische bankier, in ruil voor een investering van 20 miljoen pond in Ierland. Zo'n transactie is in Ierland op zichzelf legaal, maar Burke zou het niet zo nauw hebben genomen metde strikte regels waaraan een contract moet voldoen.

Het vertrek van Burke komt op een ongelukkig moment. Hij is de belangrijkste Ierse vertegenwoordiger bij de vredesonderhandelingen over Noord-Ierland. Uitgerekend gisteren zaten alle partijen voor het eerst gezamenlijk in Belfast om de tafel.

In een korte verklaring zei Burke dat een Ierse minister van Buitenlandse Zaken zich op dit moment “volledig moet kunnen inzetten” voor de historische vredesbesprekingen in Noord-Ierland. Volgens Burke wordt hem dat door alle geruchten over de schandalen onmogelijk gemaakt. Door aan te blijven zou hij zowel de regering als zijn gezin geen dienst bewijzen. “Ik herhaal dat ik niets verkeerds heb gedaan en dat ik volledig aan welk onderzoek dan ook zal meewerken.”

In de Ierse media wordt de naam van minister van Defensie David Andrews genoemd als mogelijke opvolger van Burke. De 62-jarige Andrews was al eens eerder minister van Buitenlandse Zaken. (AP, AFP, Reuter)