Hockeyploeg verdedigt mentale voorsprong

In Adelaide verdedigt de Nederlandse hockeyploeg vanaf zaterdag de Champions Trophy. Zeven maanden voor het begin van het WK in Utrecht koestert bondscoach Oltmans het prestige van zijn elftal.

AMSTELVEEN, 8 OKT. Onder toeziend oog van Roelant Oltmans kwam Jong Oranje eind vorige maand niet verder dan de zevende plaats bij het WK voor junioren. “Een ronduit teleurstellende prestatie”, volgens de bondscoach van de A-selectie, die zijn bange voorgevoelens in Engeland bevestigd zag worden. “Geen indrukwekkende corner en een korte voorbereiding, dat is vragen om problemen.”

Harde conclusies wenst Oltmans vreemd genoeg niet te verbinden aan de wanprestatie van de jeugdploeg. Meer zorgen maakt hij zich over de vervlakking binnen de hoofdklasse. “De competitie is weliswaar nog maar net begonnen, maar het is opvallend om te zien hoeveel moeite de topclubs hebben met de kleintjes.” Oltmans wijdt die trend voor een groot deel aan het wegvallen van gezichtsbepalende spelers als Floris Jan Bovelander en Marc Delissen. “Spelers die een ploeg op sleeptouw nemen. Het gat dat zij hebben achtergelaten, wordt nu opgevuld door spelers die nog geen leiding kunnen geven aan een elftal.”

Vanaf zaterdag staat Oltmans met zijn selectie voor de taak de titel te verdedigen die de ploeg tien maanden geleden won in Madras, de Champions Trophy. Het prestigieuze zeslandentoernooi in Adelaide is de laatste internationale krachtmeting in de aanloop naar het WK, dat over ruim zeven maanden in Utrecht begint. Maar van een vrijblijvend tussenstation op weg naar de mondiale titelstrijd wil Oltmans niet weten. “Bij een Champions Trophy speel je niet op halve kracht. Daarvoor zijn de belangen te groot. Al zullen we met het oog op het WK geen onverantwoorde risico's nemen.”

Nederland geldt in Australië als de te kloppen ploeg. Sinds het winnen van de gouden medaille in Atlanta genieten Oltmans en de zijnen groot respect binnen het internationale hockey. Tegenstanders roemen de aanvalskracht van Nederland en blijven zich verbazen over de probleemloze wisseling van de wacht na het afscheid van de generatie-Bovelander. Oltmans koestert het prestige van zijn ploeg. “Tegenstanders kijken naar ons op. Het is mij veel waard om die mentale voorsprong te behouden.”

Om dat doel te verwezenlijken houden Oltmans en assistent Maurits Hendriks onveranderd vast aan het tactische strijdplan waarmee de concurrentie de afgelopen maanden bijna achteloos terzijde werd geschoven. Het vastzetten van de tegenstander op eigen helft blijft het uitgangspunt, al sluit Oltmans niet uit kleine concessies te moeten doen. “Meer dan voorheen zullen veel ploegen vanuit een gesloten defensie opereren en loeren op de counter. Voor ons betekent dat nog meer nadruk leggen op balbezit en controle op het middenveld.”

Vraag is hoeveel geheime wapens Oltmans en Hendriks nog achter de hand hebben. De veelgeprezen strafcorner van Bram Lomans is uitgegroeid tot een wapen van internationale allure. Met alle gevolgen vandien. Tot in den treure hebben de concurrenten de sleeppush van de HGC-verdediger op video vastgelegd. In Duitsland werd dit voorjaar zelfs een seminair gewijd aan de doeltreffende zwiep van de Brabander, afgelopen seizoen met 33 doelpunten topscorer van de hoofdklasse.

Remco van Wijk is het alternatief mocht Lomans onverhoopt falen vanaf de cirkelrand. Afgelopen zomer werd de spits van Bloemendaal aangewezen als de stand-in voor Lomans en de laatste weken oefende Van Wijk als een bezetene op het inslaan van de strafcorner. De eerste resultaten stemmen Oltmans en Hendriks tevreden. “Maar Bram is en blijft onze eerste slagman. In zijn corner zit nog voldoende rek om de concurrentie te verrassen. Al zullen we in Adelaide met het oog op het WK niet al onze varianten uit de hoge hoed toveren”, zegt Oltmans.

Binnen de wereldhockeybond (FIH) gaan stemmen op om de corner andermaal tegen het licht te houden. Volgens een laatste voorstel van de bond mag er niet meer gewisseld worden zodra een vrije slag binnen het 23-metergebied of een strafcorner genomen moet worden. Daarmee hoopt de FIH een einde te maken aan de groeiende invloed van cornerspecialisten als Lomans en de Engelsman Calum Giles. Beide schutters werden de laatste jaren het veld ingestuurd zodra een strafcorner genomen moest worden, om meteen daarna weer plaats te nemen op de bank.

Dit voorjaar buigt de FIH zich over het voorstel. Na het WK in Utrecht zou de maatregel al van kracht moeten worden. Oltmans en Hendriks hekelen het voornemen. Oltmans: “Het zou een enorme stap terug betekenen. Zo'n wijziging staat op gespannen voet met het streven van de FIH om de toeschouwers meer goals en dus meer spektakel te bieden.” Hendriks: “Ze moeten voor eens en voor altijd met hun vingers afblijven van die corner. Het is een prachtig en wezenlijk onderdeel van de sport. Houden zo.”

    • Mark Hoogstad