'Groei ondanks milieu-eisen'

WASHINGTON, 8 OKT. Internationale afspraken over het milieu mogen geen belemmering vormen voor de economische expansie van ontwikkelingslanden. Dat stelt de directeur van de milieuafdeling van de Wereldbank, Robert Watson. “In elk akkoord moeten we erkennen dat ontwikkelingslanden het recht hebben te groeien.” Watson sprak tijdens een milieuconferentie die de Wereldbank deze week in Washington houdt.

“Zonder twijfel is hoofdzakelijk de industriële wereld verantwoordelijk voor de uitstoot die zich nu in de atmosfeer bevindt. Het zou onbillijk zijn de arme landen te vragen hiervoor de kosten te dragen.” Volgens hem kunnen de rijke landen zich ook een vermindering van de uitstoot veroorloven. Zijn uitlatingen volgen op de uitspraak van de Amerikaanse president Clinton die maandag juist zowel de industrie- als de ontwikkelingslanden opriep een bijdrage te leveren aan de reductie van de uitstoot.