Erven Koenigs tegen vordering

ROTTERDAM, 8 OKT. De meerderheid van de Erven Koenigs distantieert zich van de vordering op onder meer de Staat der Nederlanden tot teruggave van de Koenigscollectie. In juli diende Christine Koenigs, kleindochter van de van oorsprong Duitse kunstverzamelaar Franz Koenigs, namens de Erven Koenigs een claim op de hele collectie Koenigs in.

De Koenigscollectie omvat bijna 2700 tekeningen en tientallen schilderijen van oude meesters, waaronder werken van Rembrandt en Rubens. Het grootste gedeelte hiervan bevindt zich nu in het Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, ruim 500 tekeningen zijn in Rusland, onder andere in het Poesjkinmuseum in Moskou. Koenigs (1881-1941), gaf de collectie in 1933 in onderpand aan een bank. In april 1940 verkocht de bank de collectie aan de Rotterdamse zakenman D.G. van Beuningen, die tijdens de oorlog ruim 500 tekeningen doorverkocht aan de Duitsers. Dit deel van de Koenigscollectie werd na de bevrijding door het Rode Leger als oorlogsbuit meegenomen naar Rusland.

A.K.M. Boerlage-Koenigs en W.O. Koenigs, achtereenvolgens dochter en zoon van Franz Koenigs, ontzeggen nu hun nicht Christine Koenigs, dochter van de heer F.F.R. Koenigs, het recht om mede namens hen de hele Koenigs-collectie terug te eisen. Christine Koenigs is geen erfgenaam van Franz Koenigs, stellen de twee, en niet bevoegd om namens de Erven Koenigs of de familie Koenigs op te treden.

“Over deze actie heeft met mij geen enkel voorafgaand overleg plaatsgevonden”, schrijft W.O. Koenigs, ex-voorzitter van de Vereniging Rembrandt in het laatste nummer van het tijdschrift van deze vereniging. “Ik heb geen reden om aan te nemen dat voor deze actie goede juridische gronden bestaan. In het licht hiervan moet ik mij van deze actie distantiëren.”

Volgens Christine Koenigs heeft de distantiëring van A.K.M. Boerlage-Koenigs en W.O. Koenigs van haar actie geen gevolgen voor haar vordering. In september wees de Nederlandse Staat haar claim op de Koenigsverzameling af, maar Christine Koenigs zegt nu dat ze nu met haar advocaten en de familie Koenigs overlegt over verdere stappen om op basis van nieuwe, onbekende gegevens de claim door te zetten.