Duizend gulden voor veteranen en weduwen

DEN HAAG, 8 OKT. Veteranen uit het voormalige Indië, Korea en de Tweede Wereldoorlog krijgen een eenmalige uitkering van duizend gulden netto als zij twee tot vijf jaar hebben gediend. Het bedrag wordt ook aan weduwen van veteranen uitgekeerd.

De Tweede Kamer heeft gisteren met dit voorstel van staatssecretaris Gmelich Meijling (Defensie) ingestemd. Hij ziet de beloning als een daad van 'respect en waardering' voor de inzet van 75.000 veteranen. Het gaat om oud-militairen die tussen 1938 en 1962 hebben gediend. Er hebben zich intussen al 36.000 oud-strijders aangemeld om voor de beloning in aanmerking te komen.

Een meerderheid van de Tweede Kamer drong erop aan dat ook vrouwen die na 1962 met veteranen zijn getrouwd deze uitkering krijgen. Gmelich Meijling antwoordde dat hij daar op dit ogenblik geen geld voor heeft. Hij zegde de Kamer toe dat hij in het kabinet gaat vragen of deze weduwen nog in aanmerking kunnen komen voor de eenmalige uitkering. Het gaat om 31.000 weduwen.

Voor de beroepsmilitairen die bij het voormalige Nederland-Indische leger hebben gediend (KNIL) is een speciale regeling ontworpen. Zij krijgen een eenmalige beloning van 7.500 gulden. Zij moeten dan wel tussen de vijf en vijftien jaar in voormalig Indië hebben gediend.