Daimler kiest als eerste voor euro

STUTTGART, 8 OKT. Daimler-Benz, Duitslands grootste concern, kiest voor de euro als “huismunt”.

Volgens topman Jürgen Schrempp heeft Daimler als eerste Duitse onderneming besloten vanaf 1999 de Europese eenheidsmunt te gebruiken als rekeneenheid. De cijfers over het eerste halfjaar van 1999 zullen in euro's luiden.

Schrempp zei gisteren dat het concern daarmee een duidelijk signaal wil afgeven over de Economische en Monetaire Unie (EMU), waarover onder de Duitse bevolking nog de nodige bedenkingen bestaan. Bij Daimler werken over de hele wereld iets meer dan 290.000 mensen.

Klanten van het concern krijgen wel de keus of zij tussen 1999 en 2002, wanneer de euro betaalmiddel wordt, hun rekening in euro's dan wel in marken willen ontvangen.

Maar met zijn leveranciers onderhandelt Daimler-Benz over een zo snel mogelijke omzetting van de rekeningen in euro's.

De invoering van de Europese eenheidsmunt kost het concern 200 miljoen mark, maar daar staan besparingen tegenover die, afhankelijk van het aantal EMU-landen, kunnen oplopen tot 100 miljoen mark per jaar. De transactiekosten tussen de verschillende valuta's vallen immers weg. (DPA, AFP)