Conflict over licentie Java; Sun dient klacht in tegen Microsoft

NEW YORK, 8 OKT. Automatiseringsbedrijf Sun Microsystems heeft concurrent Microsoft aangeklaagd wegens contractbreuk. Volgens Sun zou Microsoft zich niet houden aan de licentie-overeenkomst die betrekking heeft op de programmeertaal Java.

Sun eist voor de federale rechtbank in San Jose (Californië) dat Microsoft, dat Java in licentie heeft, ophoudt met het gebruik van de naam Java. Ook wil Sun dat Microsoft niet langer beweert dat zijn producten compatibel zijn met andere producten waarin de Java-technologie is gebruikt. Sun eist tevens een onbekend bedrag aan schadevergoeding.

Microsoft heeft nog niet officieel gereageerd, omdat het eerst de tekst van de aanklacht wil bestuderen. Bronnen binnen het bedrijf noemen Suns stap echter “buiten alle perken”.

Sun kwam tot de stap na zes maanden onderhandelen over het gebruik van Java. Toetsing van de nieuwe versie van Microsofts bladeraar (browser), Explorer 4.0, die vorige week uitkwam was de druppel. Sun stelde vast dat Microsofts gebruik van Java de technologie niet meer compatibel maakt met andere programma's die in Java zijn geschreven, doordat Microsoft in het programma heeft gesleuteld.

Java is een open programmataal van Sun voor het schrijven van toepassingsprogramma's. De programma's zijn vervolgens te gebruiken op elke computer, of dat nu een pc is die door Windows wordt bestuurd of een Macintosh. Die openheid van de taal gebruikt Sun als wapen tegen Microsoft, waarvan het Windows besturingsprogramma afkomstig is. Windows is exclusief en Microsoft heeft een hand in elk toepassingsprogramma voor Windows.

Sun is een producent van middelgrote computers die tezamen de ruggengraat van Internet vormen. Sun heeft in die sector een marktaandeel van ongeveer 25 procent. Uit dat product haalt Sun dan ook zijn omzet en niet uit Java. De Javataal is bijna per ongeluk tot stand gekomen, maar is zeer in trek en reeds door 116 bedrijfsgebruikers in licentie genomen. De meesten van hen steunen Java, al was het alleen maar om onder het juk van Microsoft/Windows uit te komen. Sun propageert de openheid van Java tot op zekere hoogte, hoewel het bedrijf niet van plan is het auteursrecht ervan weg te geven.