Censuur op expositie

LEEUWARDEN, 8 OKT. De expositie Niemand vlucht vrijwillig in het stadskantoor van Leeuwarden wordt vroegtijdig opgebroken. Kunstenaar Bert Boomsma gaat niet akkoord met de censuur die de gemeente op zijn werk heeft toegepast. De expositie zou nog enkele weken duren.

Het omstreden werk van de kunstenaar, een textielobject met daarop nadrukkelijk aanwezige geslachtsdelen, moest van de gemeente worden afgedekt. Het beeld vraagt aandacht voor illegale vrouwen die vaak noodgedwongen in de prostitutie belanden. De kunstenaar heeft maandag overleg gehad met de gemeente Leeuwarden, maar kon niet tot een aanvaardbaar compromis komen.

Het Frysk Anty Fassisme Komitee (FAFK), dat samen met de Werkgroep Vluchtelingen Vrij de expositie houdt, heeft begrip voor de opstelling van de kunstenaar. “Door de censuur toe te passen, sluit je ook de ogen voor het probleem,” aldus een woordvoerder van het FAFK. De expositie verhuist nu naar een andere ruimte in Leeuwarden. (ANP)