Beurzen Europa hoger door Wall Street en dollar

AMSTERDAM, 8 OKT. De hogere dollarkoers en het goede slot van Wall Street van gisteren hebben vanochtend gezorgd voor koersstijgingen op de Europese effectenbeurzen. De toonaangevende AEX-index van Amsterdam opende bijna acht punten hoger en hield deze winst in de ochtenduren vast.

AMSTERDAM Tegen de middag stond de beursgraadmeter op 959,52 punten, wat 8,91 punten (0,9 procent) hoger is dan het slot van gisteren.

De Duitse DAX-index boekte bijna 1 procent winst en de Londense FTSE een half procent, terwijl de Parijse CAC-40 0,2 procent hoger stond.

De omzetten op de effectenbeurs in Amsterdam waren gering. Institutionele beleggers waren nauwelijks actief. De belangrijkste vraag naar aandelen kwam vanaf de optiebeurs, waar vooral particulieren actief waren. “Ik denk dat de professionele handelaren ervan uitgaan dat de beursindex binnenkort op 975 punten staat. Daarop zijn ze nu hun posities aan het bouwen”, taxeert een handelaar.

Bij de hoofdfondsen was uitgever VNU koploper, met een winst van 1,20 (2,6 procent) op 47,60 gulden. Branchegenoot Wolters Kluwer (1,30 hoger op 265,30 gulden) en Elsevier (10 cent hoger op 28,40) bleven hierbij sterk achter. Het dollargevoelige fonds Ahold steeg 1,30 gulden naar 56,70 gulden. Ook Pakhoed was een stijger. Dit fonds steeg vanochtend heel even 2,50 naar 73,50 gulden. Later op de ochtend daalde de koers naar 72,60 gulden.

Akzo profiteerde vanochtend nog van de verkoop van de helft van zijn slecht renderende vezeldivisie aan het Turkse Sabanci. Het chemiefonds steeg 5,40 gulden tot 375,60 gulden. Ook Getronics, dat onderhandelt over de overname van Roccade, en daardoor gisteren sterk steeg, werd vanochtend nog eens een gulden meer waard op 71,80 gulden.

Verliezers waren Stork, dat 1,40 daalde naar 90 gulden, en ASM Litho, dat 8 dubbeltjes daalde naar 198 gulden.

De financiële fondsen stegen minder hard dan de gehele beurs. Aegon verloor twee kwartjes op 170,70 gulden. ABN Amro en Fortis daalden een dubbeltje op respectievelijk 43,40 en 90,40 gulden. ING Groep ging met slechts dertig cent vooruit naar 97,60 gulden.

Het speculatieve fonds Begaclaim was vanochtend de grootste daler op de beurs. Het fonds daalde 6,50 naar 13,60 gulden. Daarbij ging de Begemann Groep zelf juist een gulden omhoog tot 24,80 gulden. Later op de ochtend steeg de koers van Begaclaim weer naar 17,20 gulden.

Op de Europese valutamarkten heeft de dollar zich vanochtend grotendeels hersteld van de koersdaling met anderhalve cent op de voorgaande dag. Aan het einde van de ochtend noteerde de munteenheid 1,9824 tegen een slotkoers van 1,9725 gisteren.

NEW YORK Op de effectenbeurs in New York zijn de aandelenkoersen gisteren verder gestegen. Het Dow Jones-gemiddelde sloot met een winst van 78,09 punten (0,96 procent) op 8178,31 punten. Daarmee komt het recordslot van 8259,31 van 6 augustus weer in zicht.

TOKIO De effectenbeurs in Tokio sloot hoger. De Nikkei-index steeg met 107,99 punten (0,6 procent) tot 17.619,18.

Handelaren schreven dit toe aan de koerswinsten op Wall Street en een sterk beursdebuut van spoorwegmaatschappij Central Japan Railway Company.