'Autopyromaan' wekt onrust

ZEVENAAR, 8 OKT. In het Gelderse Zevenaar heerst grote onrust in de wijk Zonegge. Daar zijn sinds het Pinksterweekeinde nu in totaal twaalf auto's in brand gestoken. Een speciaal geformeerd politieteam is op zoek naar de pyromaan. De politie laat zich bij het onderzoek mede leiden door de ervaringen die de politiekorpsen van Hengelo en Helmond hebben opgedaan met 'autopyromanen'.

Het afgelopen weekeinde ging de twaalfde auto in vlammen op. Net als de voorgaande elf was de auto aan de voorkant in brand gestoken. De auto's stonden allemaal in de wijk Zonegge.

De reeks brandstichtingen begon in het Pinksterweekeinde, toen zeven auto's uitbrandden. In eerste instantie werd gedacht aan dronken jongeren, aldus een woordvoerder van de politie. “Rondom verschillende auto's waren vernielingen aangericht, bijvoorbeeld in tuinen. Dan kom je al snel op de gedachte dat de branden zijn aangestoken door een groepje jongeren, dat na een avondje uit op weg naar huis is.” Ook de overige branden werden in het weekeinde gesticht. Die theorie kwam echter te vervallen, toen getuigen na de zomervakantie geen groepjes maar individuen bij auto's zagen rondlopen die even later in brand vlogen. “We gaan er nu van uit dat het ook een pyromaan kan zijn.”

Volgens de politie gaaat het waarschijnlijk steeds om dezelfde dader, omdat de werkwijze elke keer hetzelfde is. De auto wordt aan de voorkant in brand gestoken.

Ondanks enkele getuigenverklaringen heeft de politie nog geen enkel idee in welke richting moet worden gezocht. Zo is bijvoorbeeld nog niet bekend hoe de brand wordt gesticht.

Al in een vrij vroeg stadium is contact gezocht met de politiekorpsen in Hengelo en Helmond, waar eerder dit jaar ook autopyromanen actief waren. In beide steden werd de dader opgepakt. In Helmond bleek het te gaan om een politievrouw, in Hengelo om een jongeman van 24 jaar, die in totaal verantwoordelijk was voor meer dan zestig branden. Doordat het vuur een paar keer oversloeg op nabijgelegen panden, liep de schade in Hengelo in de miljoenen.

De overeenkomst met de werkwijze van de pyromaan van Hengelo is opvallend. Ook daar begon de brand steeds aan de voorkant. Volgens de politiewoordvoerder is dat niet zo verwonderlijk: “Men hoort of leest iets en gaat het op dezelfde wijze doen.”