'AT&T is in gesprek met GTE'

NEW YORK, 8 OKT. Telefoonmaatschappij AT&T zou in gesprek zijn over nauwe samenwerking of wellicht een overname van GTE. Dat heeft USA Today gisteren gemeld.

De gesprekken op hoog niveau zouden vorige week zijn begonnen na de bekendmaking van het bod van 30 miljard dollar van telecombedrijf Worldcom op concurrent MCI. Topman Bernard Ebbers van Worldcom maakte toen bekend dat hij ook toenadering tot AT&T had gezocht, maar hij had geen antwoord gekregen. Vervolgens had hij zijn aandacht richting MCI verplaatst.

Een samengaan van AT&T en GTE zou een telefoonmaatschappij opleveren die op plaatselijk en interregionaal niveau een wijdverbreid netwerk heeft. GTE heeft

netwerken in 28 grote steden. AT&T is de grootste Amerikaanse telefoonmaatschappij, maar mist lokale netwerken.

De reactie van AT&T vorige week op een mogelijke Worldcom/MCI combinatie was naar buiten toe gedempt, maar binnenskamers voeren topmensen nu al een week lang strategisch overleg. AT&T zoekt al meer dan een jaar een opvolger voor Bob Allen, die zijn vertrek als bestuursvoorzitter al heeft aangekondigd. Een eerste keus, John Walter, werd twee maanden geleden weggestuurd als uitvoerend directeur. Sindsdien zoekt het bedrijf met enige urgentie verder.

Samengaan met een andere grote speler op de Amerikaanse telecommunicatiemarkt zou het bedrijf naast een partner ook een nieuwe topman kunnen opleveren. Eerder dit jaar was AT&T in gesprek met SBC Communications, een grote regionale telefoonmaatschappij in het zuidwesten van de VS. Dat liep op niets uit.

Het bod van Worldcom op MCI van dertig miljard dollar is intussen nog steeds onbeantwoord. De verwachting is dat de MCI-top eind deze week om de tafel zal gaan zitten.

MCI heeft al een principe-overeenkomst en een geaccepteerd bod van British Telecommunications. Het Worldcom-bod overtreft het BT-bod echter in de waarde die MCI-aandeelhouders voor hun belangen kunnen krijgen.