Arrestaties in New York om 'oorlogskunst'

NEW YORK, 8 OKT. De Azerbajdzjaanse vrouw Natavan Aleskerova is gisteren door de officier van justitie in New York in staat van beschuldiging gesteld wegens het te koop aanbieden van 12 gestolen tekeningen ter waarde van 10 miljoen dollar.

De tekeningen werden onlangs aan een undercover-agent van de Newyorkse politie te koop aangeboden door Masatsugu Koga, die met de opbrengst ervan een niertransplantatie wilde bekostigen. De tekeningen, waaronder werken van Rembrandt en Albrecht Dürer, maakten ooit deel van een Duitse kunstcollectie die in 1943 vanuit het Bremer Museum naar een kasteel in Duitsland werden gebracht. Daaruit verdween de collectie, nadat het Rode Leger zich van het kasteel meester had gemaakt. De tekeningen doken in 1993 op in een museum in Bakoe, waar ze vervolgens werden gestolen. (AP)