ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Onderhoud met dr. P. Valkenburg over zijn boek Vierkante ogen waarin hij ingaat op het ontbreken van een goede begeleiding van kinderen die zelfstandig op het Internet surfen. Ned.2, 17.35-18.43u.

Het blauwe licht. Schrijver Willem Jan Otten en journaliste Elsbeth Etty praten over actuele televisiebeelden, foto's en krantenberichten, zoals o.a. de vermomming van journaliste Stella Braam. Ned.3, 19.51-20.35u.

Netwerk. Het verhaal van de Ethiopische vluchtelinge die slachtoffer is geworden van seksueel geweld en wier verzoek om een verblijfsvergunning al drie keer is afgewezen. Verder durven postbodes in de Falgabuurt in Den Helder geen post meer te bezorgen omdat zij worden bedreigd. Ned.1, 20.24-20.58u.

Nova. Onder andere een reportage over het gegeven dat meisjes gemiddeld drie maanden eerder blijken af te studeren dan jongens. Ned.3, 22.33-23.03u.

De kwestie. Oud-programmamaker Jef Rademakers (Klasgenoten, Pin-up club) praat aan de vooravond van de uitreiking van de Academy Awards over het niveau van de Nederlandse televisie. RTL5, 22.45-23.15u.

DOCUMENTAIRES

Tomorrow's World. Aandacht voor onder meer een ontdekking waarmee longkanker sneller kan worden vastgesteld en worden behandeld. BBC1, 20.30-21.00u.

Verklärt, verhasst, vergessen. De in 1930 neergeschoten rechtenstudent en SA-Sturmführer Horst Wessel werd na zijn dood een martelaar voor de nazi's. Goebbels bouwde eem mythe rond hem op en het door Wessel gecomponeerde partijlied Die Fahne hoch... werd een tweede volkslied voor de nazi's. Duitsl.1, 21.45-22.30u.

Yoy: De bokser en de dichter. Portretten van de jonge dichter Ciaran Berry die woont op het platteland van Noord-Ierland en de jonge bokser David Lowry die leeft in Belfast. Beiden groeiden op temidden van het geweld tussen katholieken en protestanten. Ned.1, 21.54-22.22u.

The Nazis - A Warning from History. Serie over het Derde Rijk. Deze keer de invasie van de Sovjet-Unie in 1941 die bepalend zou blijken voor de houding van de nazi's ten opzichte van de de joden. BBC2, 22.00-22.50u.

Drie mannen in de woestijn. Een Somalische vluchteling die in Nederland woont reist met zijn zoon naar de Somalische woestijn om zijn vader op te zoeken, een oude Somalische kamelendrijver, die hij al 26 jaar niet heeft gezien. Ned.1, 22.22-23.19u.

De Ladder van de Directeur (4). Vierdelige serie over de kansen van mannen en vrouwen op de arbeidsmarkt en de verdeling van zorg en arbeid. Tot slot kinderopvang en verlofregelingen in Nederland. Ned.1, 23.19-23.55u.

KUNST

Conjuring Shakespeare. Serie over de aantrekkingskracht van Shakespeare's drama's voor hedendaagse acteurs en regisseurs. Hoe brengen toneelproducties de verbeelding van de hevige storm in de stormscène in King Lear in balans met de krachtige tekst? BBC2, 20.30-21.00u.

VPRO-Laat: Dansen met de wolf, Kulturkampf in Oostenrijk. Zie Tv-vooraf. Ned.3, 23.23-0.25u.

Ein Bauhausarchitekt im Gulag - Philipp Tolziner. Documentaire over de Duitse architect Philip Tolziner (1906-1996), die vanaf 1932 in de Sovjet-Unie nieuwe steden voor de arbeiders ontwierp. In 1938 werd hij gearresteerd en zette hij als gevangene zijn werk voort in Siberië. Duitsl.3-West, 22.45-23.30u.

FILM

Mermaids (Richard Benjamin, 1990, VS). Comedy-drama over onconventioneel gezinnetje anno 1963, verteld vanuit het perspectief van naïeve teenager Winona Ryder. Zij wil het liefst non worden, zo beschaamd is zij over haar flamboyante, alleenstaande moeder (Cher) en bovenal over haar eigen opspelende hormonen. RTL5, 20.30-22.35u., onderbroken door reclame.

1941 (Steven Spielberg, 1979, VS). Pijnlijk geflopte, destijds peperdure klucht waarbij regisseur van 'Jurassic park' en 'Schindler's List' zich een jongen waande met heel duur speelgoed: vliegtuigen, duikboten, alles gaat de lucht in als Californië in paniek raakt voor een Japanse invasie. Het idioom is dat van de MAD-parodieën op Hollywoodoorlogsfilms, de stijl is die van een live-tekenfilm. BRTN2, 20.30-22.24u.

Escape from New York (John Carpenter, 1981, VS). Bij vlagen effectieve fantasy thriller veronderstelt dat Manhattan Island anno 1997 gebruikt wordt als reusachtige gevangenis voor miljoenen criminelen. De in dit voorgeborchte van de hel neergestorte president Donald Pleasance wordt gered door schurk Kurt Russell. TV10, 21.30-23.10u.

The Young Poisoner's Handbook (Benjamin Ross, 1994, Engeland/Duitsland). Zie Film-vooraf. Duitsl.1, 23.00-0.35u., tweetalig.

Romance on the High Seas (Michael Curtiz, 1948, VS). Filmdebuut van de toen 24-jarige Doris Day die ter elfder ure Betty Hutton mocht vervangen en de favoriete 'girl-next-door' van het filmpubliek wordt. Vermakelijke lichtgewicht-musical waarin Day 'It's Magic' zingt. Duitsl.1, 0.55-2.30u., nagesynchroniseerd.

Breaking in (Bill Forsyth, 1989, VS). Amerikaanse, door John Sayles geschreven speelfilm van de Schotse, onderkoeld komieke regisseur van 'Local Hero'. Een gniffelende vertelling - met gevoel voor het geintje in een klein hoekje - over de samenwerking en groeiende vriendschap tussen twee inbrekers: een bedaagde zestiger (Burt Reynolds) en een opgewonden standje van 25 (Casey Siemaszko). Duitsl.2, 1.00-2.30u., nagesynchroniseerd.

Delusion (Carl Colpaert, 1991, VS). Veelbelovend, 'onafhankelijk' geproduceerd debuut. Malafide zakenman Jim Metzler wordt in de woestijn gegijzeld door huurmoordenaar Kyle Secor en danseres Jennifer Rubin. De van geboorte Belgische regisseur maakt optimaal gebruik van Amerikaanse landschappen. BBC1, 1.10-2.40u.