Actiekamp Groenoord ontruimd

AMSTERDAM, 8 OKT. Het milieu-actiekamp Groenoord bij Ruigoord is gisteren sneller dan verwacht geheel ontruimd. De woordvoerder van de politie voorspelde gisterochtend nog dat de ontruiming de hele week zou duren, maar aan het eind van de middag waren alle actievoerders, die zich uit protest tegen de bouw van de nieuwe Afrikahaven in het gebied ophielden in boomhutten en tunnels, door de politie verwijderd.

De strategie van de Amsterdamse politie was om geweld te vermijden. Burgemeester Patijn, die maandagavond poolshoogte kwam nemen in Ruigoord, verklaarde dat hij de ontruiming liever wat langer liet duren dan dat er gewonden zouden vallen. Maandagochtend begon de politie met de ontruimingsactie. Eerst werd een ijzeren omheining om de groenvlakte geplaatst. Vervolgens verwijderde de ME tenten en houten hutten die de actievoerders de afgelopen drie maanden op het terrein hadden neergezet. Ook werden alvast actievoerders verwijderd die niet in boomhutten en tunnels zaten.

In de nacht van maandag op dinsdag groef de politie twee tunnels uit waar niemand in bleek te zitten. Dinsdagmiddag zette de politie hoogwerkers in om de actievoerders uit de boomhutten te halen. De agenten moesten takken uit bomen zagen om in de buurt van de actievoerders te komen, maar ontmoetten minder verzet dan verwacht. De politie groef gisteren ook een aantal tunnels uit. In totaal bevonden zich daar vier actievoerders. De politie heeft de boomhutten en tunnels daarna vernield. Aan het eind van de middag waren de circa veertig actievoerders uit het kamp verwijderd. De politie verrichtte geen arrestaties.