Waarschuwing van China om reis Taiwanees

PEKING, DEN HAAG, 7 OKT. China heeft vanochtend gedreigd met harde maatregelen tegen Europese landen die de komende dagen instemmen met een bezoek van de Taiwanese vice-premier Lien Chan.

China heeft geen andere keuze dan “scherp te reageren” indien een Europees land zou besluiten Lien Chan, in welke hoedanigheid ook, te ontvangen, aldus een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken vanochtend in Peking. China beschouwt Taiwan als een afvallige provincie en beschouwt elke vorm van diplomatieke erkenning van Taiwan als een ongeoorloofde inmenging in China's binnenlandse aangelegenheden. Het toestaan van een bezoek van de Taiwanese vice-premier zou “buitengewoon ernstig” zijn, aldus de woordvoerder vanochtend.

Vice-premier Lien vertrok afgelopen zondag uit Taipeh en volgens gisteren verspreide krantenberichten zou hij eerst vijf dagen IJsland bezoeken, om vervolgens naar Frankrijk, Spanje, België en Nederland te gaan.

Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken liet vanochtend weten dat er wat Nederland betreft geen contacten met Lien zijn geweest of voorzien. Dat zou volgens de woordvoerder niet passen in de geldende beleidslijn jegens Taiwan. Wel heeft de Taiwanese vice-premier gisteren enige tijd doorgebracht in de transitruimte van luchthaven Schiphol. Dat is op zichzelf niets bijzonders, zei de woordvoerder vanmorgen. “Er reizen wel vaker mensen, ook mensen uit Taiwan, via Schiphol naar Europese bestemmingen.”

In het verleden heeft China herhaalde malen strafmaatregelen getroffen tegen landen die diplomatieke betrekkingen aanknoopten of zaken deden met Taiwan. Ook de relatie met Nederland kwam in de jaren tachtig onder druk door de levering van onderzeeboten.