Terugkeer van de puffende Tovenaar van Tatabanya

Oud-Feyenoorder Jozsef Kiprich keert na twee jaar terug op de Nederlandse velden. Gisteren tekende de 34-jarige Hongaar een jaarcontract bij FC Den Bosch. Zelfs de Rotterdamse aanhang is blij met zijn terugkeer.

DEN BOSCH, 7 OKT. Komt hij wel of komt hij niet? Dat was gisteravond de vraag die tientallen supporters van FC Den Bosch bij stadion De Vliert bezig hield. Het tweede elftal verloor van Helmond Sport, maar de Bossche fans waren vooral geïnteresseerd in de uitslag van de bestuursvergadering. Komt Jozsef Kiprich wel of niet naar De Vliert?

De meningen zijn verdeeld onder de supporters. Sommigen hebben hun twijfels, omdat de aanvaller op de training te weinig zou hebben gedaan. Eén supporter weet om negen uur 's avonds te melden dat de hantekening van Kiprich al onder het contract staat. Om half tien maakt manager Paul van der Kraan van FC Den Bosch aan alle geruchten een eind. Met een blauw shirt in de hand loopt hij glunderend naar de bestuurskamer, waar Kiprich zich even later voor het eerst in de kleuren van FC Den Bosch hult. De 67-voudige Hongaars international tekent vandaag een jaarcontract bij de Brabantse eerstedivisieclub.

Buiten het stadion zijn de meeste supporters opgelucht. Het nieuws over de terugkeer van Kiprich is ook in Rotterdam-Zuid met gejuich ontvangen. Kiprich droeg van 1989 tot 1995 het shirt van Feyenoord en veroverde een speciaal plekje in de harten van de trouwe aanhang. 'De tovenaar van Tatabanya', zoals ze hem in De Kuip liefkozend noemen, wordt in Rotterdam nog altijd op handen gedragen.

Ruim twee jaar geleden vertrok Kiprich met pijn in zijn hart naar Apoel Nicosia op Cyprus. In Rotterdam kreeg hij wegens zijn gevorderde leeftijd geen nieuw contract aangeboden. “Het afscheid was destijds ontroerend”, vertelt Jeanette Floor, secretaris van de Feyenoord Supportersvereniging. “Jongens die je 's avonds op straat niet wilt tegenkomen, stonden met tranen in de ogen op de tribune.”

Op Cyprus kreeg Kiprich vooral in zijn tweede seizoen weinig speeltijd. Hij kreeg heimwee naar Nederland en kreeg bijna een contact aangeboden bij ADO Den Haag. Algemeen directeur Sandor Popovics, net als Kiprich van Hongaarse afkomst, had wel interesse maar niet voldoende geld om zijn landgenoot te contracteren. Popovics tipte zijn Bossche collega Van der Kraan, die de hoofdsponsor bereid vond aan de financiële eisen van de transfervrije Kiprich te voldoen. De speler wil nog twee jaar voetballen en daarna trainer worden. “Waar? Dat weet ik nog niet. Ik heb nog met niemand gesproken, maar Feyenoord zou wel leuk zijn.”

Kiprich vertelt met een twinkeling in de ogen over zijn band met de Rotterdamse club. “Op Cyprus zijn tientallen Feyenoord-supporters mij de afgelopen twee jaar komen opzoeken”, zegt de speler die elke maandagavond de verrichtingen van zijn oude club heeft gevolgd via Eurosport. Afgelopen woensdag zong het Feyenoord-legioen in de Kuip tijdens de Champions League-wedstrijd tegen Kosice: 'We gaan naar Jozsef toe.'

Zondag deed het Rotterdamse publiek zijn Hongaarse hart sneller kloppen. Toen de stadionspeaker tijdens de competitiewedstrijd tegen NAC zijn aanwezigheid bekend maakte, brak een enorm applaus los. “Ik werd er verlegen van”, vertelt Kiprich die in zijn nieuwe shirt nog wat onwennig oogt. “Ik weet ook niet waarom ik zo populair ben.”

Voor Jeanette Floor van de supportersvereniging is er geen twijfel. “Hij is aardig en hij heeft charisma. Jozsef kon gewoon fouten maken. Het publiek vergaf hem dat altijd. Het is gewoon een schitterende voetballer.” In zes jaar tijd is Kiprich van Feyenoord gaan houden en Feyenoord van hem. Vaak bezocht hij ook met zijn kinderen het trainingscomplex Varkenoord. “Hij kwam een keer met een bak goulash. Dat ruilde hij dan met iemand die boerenkool voor hem had gemaakt. Ach Jozsef, met die hangende schouders en dat eeuwige puffen van hem”, verzucht Floor.

Tijdens zijn stage bij FC Den Bosch blijkt dat Kiprich nog altijd een publiekstrekker is. Op het trainingsveld zien tientallen fans, van Feyenoord en van FC Den Bosch, hoe hij zich puffend over het veld beweegt. Hij scoort vijf keer in twee partijtjes en toont zich tevreden over deze prestatie. “I still got it”, spreekt Kiprich terwijl hij zijn armen in de lucht steekt.

Kiprich lacht en dolt met zijn nieuwe ploeggenoten. “Hij is geen spat veranderd”, zegt Christa van Gelder. Haar trainingspak van Feyenoord verklaart de reden van haar aanwezigheid. “Even naar Jozsef kijken, hè. Ik heb een zwak voor die man. Hopelijk keert hij ooit terug bij Feyenoord. Kiprich als hoofdtrainer, dat zou mooi zijn.”

Tijdens het debuut van Kiprich voor FC Den Bosch, volgende week woensdag in de thuiswedstrijd tegen Dordrecht '90, zit Van Gelder vast en zeker op de tribune in De Vliert. Zij is niet de enige. Volgens Jeanette Floor zijn honderden Feyenoord-supporters van plan de reis naar Den Bosch te maken om hun idool in actie te zien. “Hij kan nu wel voor Den Bosch gaan spelen, maar in onze harten is en blijft hij een Feyenoorder.”