Teleworld verkocht aan management

ROTTERDAM, 7 OKT. KPN Multimedia en Philips verkopen hun teletekst-bedrijf Teleworld aan directeur Frank Vaessen. Vaessen heeft voor zijn management buy-out steun gekregen van participatiemaatschappij Alpinvest en managementadviesbureau Freia.

Teleworld kwam in het voorjaar in het nieuws toen het bedrijf betrokken bleek te zijn geweest bij een affaire rond de Holland Media Groep (HMG; RTL4, RTL5 en Veronica). De directeuren H. Boermans en H. Roemer van HMG bleken aandelen te hebben verkregen van Brokerline, een dochteronderneming van Teleworld, en leverancier van teletekst-diensten aan HMG. De aandeelhouders van HMG concludeerden dat de heren zich schuldig hadden gemaakt aan belangenverstrengeling en stuurden ze de laan uit.

De handen van Philips en KPN, aandeelhouders van Teleworld, bleven ook niet schoon. Commissarissen namens beide bedrijven bleken nauw betrokken te zijn geweest bij het opstellen van omstreden contracten. Vaessen spreekt van een “pijnlijke geschiedenis”, maar zegt dat de wonden inmiddels zijn gelikt. “Wat mij betreft mag het allemaal vergeten worden.” Vaessen verwacht niet dat er nog schadeclaims uit de affaire zullen voortkomen.

Philips zelf zegt zijn belang in Teleworld van de hand te doen wegens een strategische heroriëntatie op zijn media-activiteiten. President Boonstra van Philips verklaarde destijds dat affaires als met Teleworld van invloed zijn geweest op deze heroriëntatie. Ook bij KPN leidde een heroriëntatie, ditmaal op de teletekst-activiteiten, tot het besluit uit Teleworld te gaan.

Vorig jaar hebben de aandeelhouders nog geprobeerd Teleworld te laten fuseren met de Call Factory, een bedrijf van onder meer KPN en Endemol. Meerdere pogingen daartoe strandden echter. Ook een latere overnamepoging van de Call Factory liep op niets uit.

Vaessen krijgt 60 procent van de aandelen. De rest wordt verdeeld tussen Alpinvest en Freia, een bedrijf dat zich bezighoudt met managementtraining en simulatiespellen. Teleworld blijft teletekstdiensten leveren aan HMG, maar gaat zich volgens Vaessen richten op inhoud.