Talibaan verbieden foto's van mensen

KABUl, 7 OKT. De Talibaan, de streng-islamitische machthebbers in Afghanistan, hebben verordonneerd dat afbeeldingen van mensen en dieren moeten worden vernietigd. Volgens de Talibaan zijn dergelijke uitingen in strijd met de shari'a, de islamitische leer.

De Talibaan, die een jaar geleden de hoofdstad Kabul veroverden en heer en meester zijn in het grootste deel van Afghanistan, hadden al een verbod uitgevaardigd tot het fotograferen of filmen van mensen. Voor het eerst is nu ook het uitstallen van foto's en andere afbeeldingen van niet-islamitische mensen en van dieren verboden.

Volgens het Franse persbureau AFP heeft de radiozender van de Talibaan, Radio Charia, eerder deze week verordonneerd dat alle afbeeldingen van dieren, van poppen en kruisbeeldjes in huizen, winkels en in auto's moeten worden vernietigd. Ook alle speelgoed dat levende wezens uitbeeldt, moet worden vernietigd, aldus de zender.

De maatregel treft niet alleen beelden en afbeeldingen in privé-woningen, maar bijvoorbeeld ook chauffeurs die doorgaans in rijk beschilderde vrachtauto's rondrijden. In dergelijke kleurrijke afbeeldingen figureren vaak personnages en dieren.

Niet bekend

Begin vorige week onstond een conflict bij een bezoek van Europees commissaris Emma Bonino (Humanitaire Hulp) aan Kabul. Toen een groep buitenlandse journalisten in haar gezelschap, onder wie een ploeg van CNN, aan het filmen was in een vrouwenziekenhuis grepen de Talibaan in. Volgens de journalisten hadden ze eerder toestemming gekregen om vrijuit te filmen. Commissaris Bonino en de journalisten werden drie uur vastgehouden voor ondervraging. (AFP, AP)