Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN 2 Vandaag. Als gevolg van de slechte economische situatie is er in Suriname een nieuwe uittocht naar Nederland op gang gekomen. Elke dag besluiten ongeveer 20 Surinamers zonder verblijfsvergunning in Nederland te blijven. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Reportage van Arnold Karskens over de verwoesting die de moslimfundamentalisten twee weken geleden in een Algerijns dorp aanrichtten. Verder de 28-jarige Sigrid van Erps die haar relatie met de Belgische kroonprins Filip in openbaarheid bracht. Ned.1, 20.25-21.00u.

NachtKultur: Reden, schreiben, rückwertsrolle. Discussie over de invoering van de nieuwe spelling in Duitsland. Op veel scholen wordt geprotesteerd door ouders, leraren en kinderen. Duitsl.3-West, 22.30-23.30u.

Nova. O.a. een gesprek met de dochter van Fidel Castro die in Amerika woont en een boek over haar jeugd heeft geschreven en de politieke voorkeuren van de Nederlanders. Ned.3, 22.33-23.03u.

Studio NOS. O.a. een verslag van de eerste dag van het staatsbezoek van koningin Beatrix en prins Claus aan Griekenland. Ned.2, 23.00-23.35u.

DOCUMENTAIRES

National Geographic: Russia's last Tsar. De geschiedenis van de Romanovs, de laatste keizerlijke familie in tsaristisch Rusland, aan de hand van staatsarchieven, familiefoto's en beelden uit de voormalige Sovjet-Unie. BRTN2, 20.30-21.25u.

Rondom Tien. Gesprekken met mensen die jaren geleden hun land ontvluchtten en zich nu het hoofd buigen over de vraag of zij naar hun geboorteland zullen terugkeren. Ned.1, 22.01-22.42u.

Turbo-kids. Formule-1 coureur Michael Schumacher is ooit begonnen op een kartingbaan. De ouders van drie jonge karters volgen de vorderingen van hun kroost op hun supersnelle skelters nauwgezet: ze hopen dat hun kinderen ook zo beroemd zullen worden. Duitsl.2, 22.15-22.45u.

Boeren. Reportages over Nederlandse boeren en hun problemen. De familie Kesteloo heeft een melkveehouderij en protesteert tegen de mestwetgeving. Ned.2, 22.30-23.00u.

De Wereld is Klein. Bent u niet Lady Di?, gesprek met de 'lookalike' van prinses Diana, Christina Hance, die regelmatig in reclamespots Lady Di speelde. BRTN1, 22.25-22.55u.

Vier Presidenten en een Koning. In de serie gesprekken met Afrikaanse staatshoofden praat Aad van den Heuvel tot slot met onder anderen Nana Akuoko Sarpong, koning van het Ashantivolk Agogo over de invloed van oude gevestigde culturen, zoals de koningshuizen, op nieuwe Afrikaanse democratieën. Sarpong is minister 'chief- en koningszaken' in Ghana. Ned.1, 22.42-23.14u.

Provos - The Ira and Sinn Fein. In de jaren tachtig nam de IRA zijn toevlucht tot steeds zwaardere wapens om hun strijd kracht bij te zetten. Tegen de IRA werd behalve informanten ook een Special Air Service ingezet. BBC1, 23.45-0.45u.

MUZIEK

11. Internationales Jazzfestival Viersen '97. Opnamen van optredens van o.a. het Cecil McBee Quintet, het Nguen Le Trio, de Nils Landgren Funk Unit, de Roots - New York All Stars en het Gary Peacock - Ralph Towner Duet. Duitsl.3-West, 23.30-1.00u.

KUNST

Filmfestival te Gent. Verslag van de opening van het 24ste Internationale Filmfestival van Vlaanderen in Gent en een overzicht van de films en activiteiten in de komende twaalf festivaldagen. BRTN2, 22.30-22.45u.

Bouillon de culture. Bernard Pivot in gesprek met Claude Allègre, René Frydman, Frédéric Lenoir, Ysé Tardan-Masquelier en Henri Madelin over god en de wetenschap. TV5, 22.35-23.45u.

Over kunst: Allen Ginsberg. Portret van de in april dit jaar overleden dichter van de Beat Generation, met getuigenissen van Joan Baez, Ken Kesey, William Burroughs en Timothy Leary. BRTN2, 23.15-0.10u.

FILM

. Four Weddings and a Funeral (Mike Newell, 1994, Engeland). Zie Film-vooraf. Ned.3, 19.55-22.00u.

Octopussy (John Glen, 1983, VS). Plichtmatige dertiende 'James Bond' was in ons land grootste bioscoophit van 1983. Roger Moore vecht o.a. bovenop een vliegtuigje. Veronica, 20.30-22.55u., onderbroken door reclame.

The Last Warrior (Martin Wragge, 1989, Engeland). Anachronistische individualist als hoofdpersoon en overdadig gebruik van slow-motion kenmerken oorlogsavontuur waarin soldaat in zijn eentje vanaf een eiland de Japanners bevecht. TV10, 21.30-23.05u.

A ilha dos amores (Paulo Roncha, 1982, Portugal/Japan). Moeilijk toegankelijke, kunstmatige film geeft een theatrale verbeelding van de poëzie van de Portugese schrijver Wenceslau de Moraes (1854-1929) die zich rond de eeuwwisseling met verschillende minnaressen terugtrok in Macau en Japan. Film duurde oorspronkelijk 165 minuten. Duitsl.2, 0.15-2.15u., tweetalig.

Die Frau meiner Träume (Georg Jacoby, 1944, Duitsland). Muzikaal vertier uit oorlogstijd, met Marika Rökk als revuester. Duitsl.1, 0.45-2.20u.

The Razor's Edge (John Byrum, 1984, VS). Tweede adaptatie van roman van Somerset Maugham staat te boek als onbevredigend. Bill Murray als veteraan van de Eerste Wereldoorlog, die op zoek is naar de zin van het bestaan. Theresa Russell speelt de rol waarvoor Anne Baxter in '46 een Oscar kreeg. BBC1, 0.55-3.00u.

Rich, Young and Pretty (Richard Thorpe, 1951, VS). Texaanse Jane Powell ontmoet in Parijs dan eindelijk haar moeder (Danielle Darrieux) in doorsnee-MGM-musical. Oscarnominatie voor het liedje 'Wonder Why'. Morgen, Duitsl.1+2, 11.04-12.35u., nagesynchroniseerd.