Scheidsrechters in actie tegen spreekkoren

ROTTERDAM, 7 OKT. De scheidsrechters in het betaald voetbal beraden zich donderdag over mogelijke nieuwe maatregelen tegen de beledigende spreekkoren in de stadions. Voor de competitie maakten ze hierover al afspraken. Maar het toenemende verbale geweld op de tribune vraagt om bezinning. Het onderwerp is toegevoegd aan de agenda van hun maandelijkse vergadering.

De afgelopen weken zagen enkele scheidsrechters zich genoodzaakt hun wedstrijd stil te leggen omdat massaal beledigende woorden aan het adres van spelers of scheidsrechters werden geuit. Afgelopen zaterdag onderbrak arbiter R. Luinge het duel PSV-Heerenveen omdat toeschouwers Hoerenveen scandeerden. Eerder deze competitie werd de wedstrijd Helmond Sport-Den Haag gestaakt als gevolg van beledigende spreekkoren. De wedstrijd moet nog worden uitgespeeld.

Vóór de competitie stelden de scheidsrechters al “een pakket maatregelen” samen om zich tegen de verbale agressie te wapenen. Hoofd bureau scheidsrechterszaken van de KNVB J. Blankenstein sprak vanmorgen in Ontbijt TV over het stappenplan waaraan scheidsrechters zich bij overschrijding van de tolerantiegrens kunnen houden. “Eerst beroep doen op het verstandelijk vermogen van de toeschouwers en hen via de stadionomroeper vragen zich te onthouden van beledigende taal. Helpt dat niet, dan de aanvoerder verzoeken zich naar het tribunevak te begeven en stilte te vragen. Vervolgens kan worden overgegaan tot het ontruimen van het vak. En ten einde raad de wedstrijd staken.”

Blankenstein gaf toe dat de waarneming van de scheidsrechters subjectief is. “Voor de een is de maat eerder vol dan de ander. De een hoort meer dan de ander. In het ene stadion is duidelijker te horen wat er wordt geschreeuwd dan in het andere.” Uniforme regels, waaraan scheidsrechters behoefte zeggen te hebben, zijn volgens hem moeilijk te verwezenlijken. “Een woordenlijst met woorden die niet zijn te tolereren, kan niet. Het blijft een vrije interpretatie, zoals elke vorm van arbitrage. Maar bij iets als hi-ha-hondenlul moet onmiddellijk worden ingegrepen. Dat sommige spreekkoren zouden getuigen van humor, ontgaat mij. Ik heb nooit de humor van een belediging ingezien.”

Het gevaar dat supporters door de maatregel een machtsmiddel in handen hebben, wanneer de wedstrijd niet naar hun wens verloopt, werd door Blankenstein onderkend. “Maar we mogen het niet laten escaleren. Wanneer kwetsende, racistische en discriminerende taal wordt gebezigd, moet worden ingegrepen. We mogen ons nooit overgeven.”

Dat het programma in de war raakt wanneer wedstrijden worden gestaakt en moeten worden overgespeeld, mag volgens hem geen argument zijn om milder op te treden. “Het is een vervelende bijkomstigheid. Maar daarvoor moet dan maar een oplossing gevonden worden.” Blankenstein zei dat de bijeenkomst van donderdag vooral moet worden aangegrepen om onvrede en onzekerheid bij de scheidsrechters weg te nemen.