Rusland sluit akkoord met banken

MOSKOU, 7 OKT. Rusland heeft gisteren een akkoord bereikt met de westerse banken over de afwikkeling van schulden van de voormalige Sovjet-Unie. De Russische vice-premier Tsjoebais sprak van een “grote dag die het sluitstuk vormt van zes jaar werk”. De regeling omvat 24 miljard dollar aan aflossing en 11 miljard dollar aan achterstallige rente.

De Club van Londen, waarin de banken zijn verenigd, hebben Rusland 25 jaar de tijd gegeven voor de betaling. Moskou zal waarschijnlijk op 2 december een eerste bedrag aan rente overmaken. De betaling van aflossing en resterende rente-achterstand begint in 2002. Het akkoord vergroot de kredietwaardigheid van Rusland op de internationale kapitaalmarkt. Rusland trof twee jaar geleden al een regeling met de Club van Parijs van westerse crediteurenlanden. Bovendien werd Moskou vorig maand lid van de club, waardoor het de mogelijkheid krijgt vorderingen van de voormalige Sovjet-Unie te innen. (Reuter, KRF, DPA)