Proces politieke tak ETA maandag hervat

MADRID, 7 OKT. Het proces tegen de 23 leden van het partijbestuur van Herri Batasuna, de politiek arm van de Baskische afscheidingsbeweging ETA, zal volgende week maandag worden hervat. De Hoge Raad verwierp gisteren de wraking van zijn president door de verdediging van het partijbestuur, dat wordt verdacht van medewerking aan een gewapende bende.

Volgens de advocaten zou president Augosto de Vega niet onafhankelijk zijn, omdat zijn dochter werkzaam is op het departement van staatsveiligheid. Het bezwaar werd door de Hoge Raad verworpen en veroordeeld als een poging om het procesrecht te misbruiken.

Van de zijde van de burgerlijke partijen in het strafproces, zoals de familieleden en organisaties van ETA-slachtoffers, werden de bezwaren van de verdediging fel veroordeeld. Velen zien in het noemen van de dochter van Augosto de Vega, die in haar werk niets te maken heeft met de strijd tegen de ETA, een bedekte poging om de familie van de president van de Hoge Raad te bedreigen.