Politie arresteert ontvoerder Heineken

AMSTERDAM, 7 OKT. De Amsterdamse politie heeft gisteren de voormalige ontvoerder van Heineken, Cor van Hout, gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij een criminele organisatie.

Ruim honderd opsporingsambtenaren van politie en de FIOD hebben gisteren op tientallen plaatsen in het land invallen gedaan, onder meer in enkele panden in de rosse buurt in Alkmaar en in Casa Rosso op de Amsterdamse Wallen. Van Hout is voormalig eigenaar van sekspaleis Casa Rosso. Of Van Hout de leider is van de criminele organisatie die de politie nu op het spoor is, wil de Amsterdamse politie niet zeggen. In het belang van het onderzoek wil zij nog geen mededelingen doen. Ook Van Houts handlanger in de ontvoering van Heineken W. Holleeder zou gisteren door de politie zijn gehoord.

Van Hout wordt gezien als het brein achter de ontvoering van Heineken en zijn chauffeur A. Doderer. Zij werden in 1983 tweeëntwintig dagen vastgehouden door hun ontvoerders. Voor hun vrijlating betaalde het bierconcern 35 miljoen gulden losgeld, waarvan acht miljoen gulden nooit is teruggevonden. Pas in 1987 verdwenen Van Hout en zijn handlanger W. Holleeder in de gevangenis. In 1984 waren zij opgepakt door de Franse politie. De rechter veroordeelde hen tot elf jaar cel. In 1992 kwamen zij vrij.

Vorig jaar ontsnapte Van Hout aan een aanslag voor de deur van zijn woning in Amsterdam-Zuid. Zijn advocaat A. Moszkowicz loofde destijds een beloning van een kwart miljoen gulden uit aan degene die een gouden tip had over de pleger van de aanslag.