Oranje-gevoel overheerst bij verkoop Roccade

Getronics-topman Ton Risseeuw heeft het Oranje-gevoel in de strijd geworpen om het Amerikaanse IBM af te troeven bij de verkoop van overheidsbedrijf Roccade.

ROTTERDAM, 7 OKT. Ton Risseeuw heeft met succes een beroep gedaan op het Oranje-gevoel van de Haagse politiek. De bestuursvoorzitter van automatiseerder Getronics heeft met de acquisitie van Roccade uiteindelijk zijn zin gekregen. Nederland heeft er een sterke speler in de informatietechnologie bij. Na de inlijving van de voormalige overheidsautomatiseerder realiseert Getronics een omzet van zeker 3,3 miljard gulden.

Blijkbaar heeft Amandus Lundqvist, directeur van IBM Nederland, de tegenaanval te laat ingezet. Vorige week betoogde Lundqvist nog dat informatietechnologie bij uitstek een grensoverschrijdende activiteit is. Die activiteit stopt niet bij de grens en, sterker nog, door de bestaande multinationale organisatie van IBM zou Roccade alle gelegenheid krijgen om zich internationaal te ontpoppen.

De recente ontwikkelingen bewijzen het gelijk van Lundqvist, hoewel hij daar weinig meer aan heeft. Automatiseerders als Baan en Origin weten hoe belangrijk het is om in zoveel mogelijk landen aanwezig te zijn en op die manier de internationale klanten te volgen. Roccade zou aan de hand van IBM deze ontwikkeling kunnen volgen. “Juist wij konden dit bedrijf laten meespelen in de internationale arena”, aldus Lundqvist.

Risseeuw kan daartegenin brengen dat de nieuwe combinatie Getronics-Roccade niet alleen in Nederland, maar met haar 11.000 medewerkers ook in Europa een speler van formaat is. Met die omvang kan Getronics ook op eigen houtje de inspanningen buiten Nederland vergroten. Concurrenten treuren niet voor niets over de beslissing van de overheid om Getronics als gelukkige koper aan te wijzen. In sommige segmenten van de markt is er volgens ingewijden straks sprake van monopolie-achtige toestanden.

Den Haag heeft op grond van zowel het business plan als de geboden prijs voor Getronics gekozen. Deze summiere mededeling laat alle ruimte voor speculatie. In elk geval is Den Haag niet teruggeschrokken voor de (te verwachten) weinig positieve reacties van de vertegenwoordigingen van de werknemers.

Niet alleen de bonussystemen zijn bij IBM interessanter. Ook zou menigeen terugschrikken voor de dominante positie van Risseeuw, die nog wel eens van autoritair gedrag wordt beticht. “Getronics heeft een imagoprobleem bij onze medewerkers en opties zijn hard nodig om medewerkers ervan te weerhouden weg te lopen”, aldus de centrale ondernemingsraad van Roccade in een reactie.

Zelf wil Risseeuw niet serieus op de kritiek ingaan. “Natuurlijk brengt de concurrentie niet voor niets dit soort verhalen in de publiciteit. Wij hebben gelukkig nooit aan een dergelijke lobby hoeven meedoen.” Risseeuw heeft wel zijn houding ten opzichte van de vakbonden aangepast. Sinds vorig jaar heeft Getronics voor het eerst in zijn bestaan een CAO, al is die een stuk magerder dan de CAO die de bonden onlangs bij Roccade wisten af te sluiten.

Risseeuw heeft in het twee jaar durende verkoopproces steeds gewaarschuwd voor een prijzenslag. Niet omdat Getronics de middelen niet heeft om een miljard op tafel te leggen: sinds de beursgang in 1985 heeft de voormalige automatiseringsdochter van SHV steeds een tweecijferige winstgroei laten zien. Via het uitgeven van nieuwe aandelen of het aangaan van leningen - Getronics had eind 1996 slechts voor drie miljoen aan langlopend krediet aangetrokken - kan het bedrijf moeiteloos de benodigde gelden ophoesten. Alleen al aan liquide middelen had het bedrijf vorig jaar ruim 300 miljoen gulden achter de hand.

Ondanks die rijkdom heeft Risseeuw altijd gezegd niet bereid te zijn tot het uiterste te gaan. Elke acquisitie moet in zijn filosofie direct bijdragen aan de nettowinst per aandeel, waardoor al te grote uitgaven uit den boze zijn.

Dan blijven er twee mogelijkheden over: of Risseeuw heeft zijn tactiek gewijzigd en wil nu vanwege het strategische belang van Roccade toch de portemonnee trekken. Tot grote verrassing van IBM, die misschien door de tactiek van Getronics bescheiden heeft geboden.

Een andere mogelijkheid is dat Getronics met name het ministerie van Economische Zaken heeft weten te overtuigen van het Oranje-getinte business plan.

Als dat zo is, heeft Risseeuw dubbel zijn zin: een strategisch belangrijke acquisitie voor niet al te veel geld.