Nieuw onderzoek dood fan; Heropening zaak-Picornie met videoband

HAARLEM, 7 OKT. De videoband van de vechtpartij tussen Ajax- en Feyenoordsupporters in Beverwijk op 23 maart van dit jaar wordt opnieuw voor nader onderzoek naar het gerechtelijk laboratorium gestuurd. De raadkamer van de rechtbank in Haarlem heeft dit vanmorgen besloten.

Het besluit viel nadat eerder de raadslieden van vijf verdachte Feyenoord-aanhangers om heropening van het vooronderzoek hadden gevraagd. Volgens de rechtbank is het doel “te onderzoeken of op de band gewelddadigheden te zien zijn en daarvan zo mogelijk een beschrijving te geven”. Tot het onderzoek is besloten, zo wordt gezegd in een vanmorgen uitgegeven verklaring, “in het kader van de waarheidsvinding”.

Enkele honderden aanhangers van Feyenoord en Ajax leverden op zondagmiddag 23 maart een ware veldslag, waarbij slag- en steekwapens werden gebruikt. Ajax-supporter C. Picornie werd gedood, een andere fan van de Amsterdamse club raakte zwaar gewond. Een aantal verdachten, onder wie ook de gewonde Ajax-aanhanger, is door de rechtbank of door de politierechter reeds veroordeeld tot celstraffen.

De gewelddadigheden, die slechts enkele minuten duurden, zijn vastgelegd op een langs de autoweg staande camera van Rijkswaterstaat. De videoband hiervan is eerder bekeken op het gerechtelijk laboratorium, maar de beelden bleken toen niet goed bruikbaar.

De heropening van het onderzoek heeft volgens de raadkamer alleen betrekking op vijf zaken die reeds waren aangehouden. Eventuele nieuwe conclusies zouden geen gevolgen hebben voor de al veroordeelde supporters, van wie de meesten overigens hoger beroep hebben aangetekend. Behalve een nadere analyse van de band heeft de rechtbank ook toestemming gegeven voor het opnieuw horen van enkele getuigen.

De advocaten willen in ieder geval twee politiemensen van de supporters-begeleidingsgroep nog een aantal vragen stellen. De twee hebben jarenlang ervaring met de Feyenoord-aanhang en waren die zondagmiddag zowel in Beverwijk als later in het voetbalstadion in Alkmaar, waar de meeste 'Rotterdamse' verdachten zijn aangehouden.

De advocaten vinden het onbegrijpelijk dat justitie de videoband niet zorgvuldiger heeft laten analyseren. De laatste minuten van Picornie zijn hierop vastgelegd, bovendien zijn er mensen op te zien die zich met hem bezighouden. Volgens advocaat L. Heukels is zelfs duidelijk te zien dat een van die omstanders Picornie een steek toebrengt. Bij eerdere vertoningen hebben zowel de met het onderzoek belaste politieman als de officier van justitie laten weten dat de beelden te vaag zijn voor de identificatie van een eventuele dader. Heukels bestrijdt dat en heeft om zijn gelijk aan te tonen de band bij het Nederlands Omroepproduktie Bedrijf (NOB) laten verbeteren en de rechtbank deze versie getoond.