Nazi's stalen meer goud dan gedacht

LOS ANGELES, 7 OKT. De nazi's hebben ten minste voor 8,5 miljard dollar (volgens de huidige waarde) aan goud gestolen van bezette landen en van Europese joden. Dat is 1,5 miljard meer dan tot nu toe werd aangenomen. Dit staat in een rapport van de econoom Sidney Zabludoff, dat is gepubliceerd door het Joods Wereldcongres.

Zabludoff schat dat ongeveer 30 procent daarvan afkomstig is van joden. Tot nu toe werd steeds gedacht dat het om niet meer dan tien procent zou gaan.

Volgens het rapport hebben de nazi's 5,2 miljard aan goud gebruikt voor buitenlandse transacties, vaak als betaling voor militair materieel. Van dat goud zou 85 procent via Zwitserland verhandeld zijn, ten minste 2 miljard meer dan de Zwitsers na de oorlog hebben terugbetaald. De geallieerden waarschuwden neutrale landen in 1943 dat zij al het nazi-goud na de oorlog zouden moeten teruggeven. Zwitserland betaalde, overeenkomstig het verdrag van Washington (1946), slechts 58 miljoen dollar aan goud (volgens de huidige waarde het tienvoudige).

Het rapport kan gevolgen hebben voor het werk van de commissie die zich bezighoudt met de restitutie van de laatste 5,5 ton aan nazi-goud, met een waarde van ongeveer 65 miljoen dollar. Het goud is in het verleden uitsluitend terecht gekomen bij bestolen banken en niet bij individuele Holocaust-slachtoffers. (Reuter)